ЕЦБ с нови мерки заради COVID-19

  • 30 април 2020 08:10

  • 1129
  • 0
ЕЦБ с нови мерки заради COVID-19
© Pixabay

След редица извънредни мерки за ограничаване на икономическите щети от пандемията от коронавируса, които предприе, днес Европейската централна банка (ЕЦБ) се очаква да заяви, че има капацитета да стигне и по-далеч, въпреки че възможностите й изглеждат ограничени, информира БТА, цитирайки АФП.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Какво ще реши ЕЦБ и какви нови насоки се очертават?

На 18 март, изправена пред финансовата паника и без да чака редовната си среща за паричната политика, ЕЦБ извади "тежката артилерия" или с други думи Спешната пандемичната програма за покупки (PEPP). Тя предвижда 750 милиарда евро за закупуването на държавни и частни облигации.
Този безпрецедентен отговор, съизмерим с икономическия катаклизъм, се добавя към програмата за количествени облекчения, която беше в сила между март 2015 година и края на 2018 година. Така стигаме до общо 117 милиарда евро средна месечна стойност на изкупуването на активи, което ще бъде осъществено до края на 2020 година.

Изкупуване на допълнителни облигации

Тъй като битката далече не е спечелена, ЕЦБ би могла да бъде принудена да направи повече в тази насока, за да впечатли пазарите и да разсее нарастващите опасения за устойчивостта на дълга. Това отбеляза главният икономист от Алианц (Аllianz) Людовик Субран.
Не бива да се забравя, че защитните мрежи, опънати от страните, за да се избегне вълна от фалити и съкращаване на персонал, ще създадат огромно количество държавен дълг.

По-малко вероятни писти

ЕЦБ има в арсенала си още един инструмент, създаден през 2012 година, но неизползван досега. Това са преките парични трансакции (купуването от ЕЦБ на държавни облигации на страните от еврозоната на вторичните пазари при определени условия - бел. ред). Условието да се задейства този механизъм е една страна да приеме да е обект на програма за европейска помощ, което едва ли ще се случи.
Прякото купуване на държавни облигации, без да се минава през вторичния пазар, все още е забранено от Договора за ЕС, напомни неотдавна председателката на ЕЦБ Кристин ЛагардКристин Лагард Кристин Лагард - френски юрист и политик. Родена на 1 януари в Париж. Следва в САЩ и Франция. От 1981.
ЕЦБ обаче все още може да понижи лихвата по депозитите, натоварвайки ликвидностите, които банките предпочитат да й поверят вместо да ги разпределя под формата на кредити. Лихвата се задържа на -0,50 процента през март, но ЕЦБ може да потвърди днес, че си запазва възможността за нови намаления, за да поддържа кредитирането.

Призив към правителствата

Лагард предупреди 27-те страни на среща на върха на ЕС в четвъртък, че има риск да действат много малко и твърде късно. Опасявам се, че ЕС е изправен пред най-лошата си рецесия от създаването си, посочи тя.
На тази среща не беше взето конкретно решение и тя бе белязана от старите разделения между страните още от финансовата криза през 2009 година.
Може да се очаква, че днес бившият управляващ директор на МВФ и бивш министър на финансите на Франция Кристин ЛагардКристин Лагард Кристин Лагард - френски юрист и политик. Родена на 1 януари в Париж. Следва в САЩ и Франция. От 1981 ще отправи нов тържествен призив, за да не се окаже ЕЦБ в ситуация, в която да й се наложи сама да гаси пожарите в еврозоната.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Десислава Станева
1129 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини