Германия започва първото клинично тестване на ваксина срещу COVID-19

  • 22 април 2020 15:35

  • 6173
  • 2
Германия започва първото клинично тестване на ваксина срещу COVID-19
© Pixabay

Институтът „Паул Ерлих” за първи път даде одобрение за клиничното тестване на потенциална ваксина срещу коронавируса в Германия, съобщи сп. „Дер Шпигел”.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Базираната в Майнц компания Biontech получава одобрение да тества активната си съставка върху здрави доброволци.

Вирусолог прогнозира кога най-рано ще има ваксина срещу COVID-19

Biontech си сътрудничи с фармацевтичната компания Pfizer за разработването на ваксината. Според института „Паул Ерлих” първоначално ваксината трябва да се тества на около 200 здрави хора на възраст между 18 и 55 години.

В следваща фаза се планира да се даде ваксината на около 500 души, които принадлежат към рисковата група в случай на болест COVID-19: хора на възраст над 55 години, някои от които също имат предишни заболявания. Учените ще проверят дали участниците образуват антитела срещу Sars-CoV-2.

Съвместимостта на ваксината беше предварително тествана в експерименти върху мишки.

При експериментите с животни учените получават разбиране за това, каква доза е вероятно необходима и дали ваксината трябва да се прилага веднъж или два пъти.

На тези въпроси ще се отговори по-подробно в клиничното изпитване, което сега започва.

От института „Паул Ерлих” предполагат, че за това проучване ще са необходими поне три до пет месеца. Трябва да има сигурност коя доза е правилна и колко поносима е ваксината, преди да започнете по-голямо, последващо клинично изследване. Шефът на Biontech Угур Сахин очаква първите резултати от проучването в края на юни.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
6173 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Меркел

2020.04.22 | 18:07

2
Това е Германия четвъттия раих
Добър ден

2020.04.22 | 16:06

1
Че то от 3 до 5 месеца ще остане ли незаразен човек...като гледам,как вървят нещата не само в БГ а и по целият свят...вариантите са 2. Или всички ще се изпозаразим,или ще стане чудо и някой ще открие ефективно лекарсто.Само,че до като го открият(ако изобщо открият)ще бъде вече късно...ми се струва!И до ден днешен всичко свързано с този вирус са само въпросителните?Никой нищо не знае...освен факта,че тоя бацил е адски заразен и причинява пневмония.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини