ЕС дава 3 млрд. евро на 10 страни за борба с последиците от пандемията

  • 22 април 2020 15:21

  • 1319
  • 0
ЕС дава 3 млрд. евро на 10 страни за борба с последиците от пандемията
© Pixabay

ЕС реши да отдели 3 милиарда евро за 10 страни, за да им помогне в борбата с икономическите последици от пандемията от коронавируса, включително и 1,2 милиарда евро за Украйна. Това се посочва в изявление на ЕК, разпространено днес в Брюксел и цитирано от ТАСС.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

ЕК одобри предложението за предоставяне на пакет от макрофинансова помощ от 3 милиарда евро на 10 партньори в политиката за разширение и съседство, за да им помогне да ограничат икономическите последици от пандемията от коронавируса, сочи документът.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски определи помощта като безпрецедентна по обем. Средствата на ЕС ще дадат възможност да се гарантира макроикономическата стабилност на Украйна и ще помогнат на Киев в борбата с коронавируса.

Папата призова ЕС да запази единството си в борбата с пандемията от новия коронавирус

Решението на ЕК трябва да бъде одобрено от Европейския парламент и Съвета на ЕС. Когато това се стане, първият транш може да бъде отделен максимално бързо и без допълнителни условия, според съобщението. Вторият транш може да бъде предоставен след изпълнението на редица показатели, съгласувани с ЕС, през четвъртото тримесечие на 2020 година или през първата половина на на 2021 година.

По-рано ЕК реши да отдели пакет от помощи за 190 милиона евро в подкрепа на здравната система и икономиката на страната, както и още 13 милиона евро за хуманитарните нужди на Донбас, припомня пресслужбата на украинския президент, отбелязва БТА. 

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1319 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини