Италиански учен: COVID-19 е в Италия от октомври и вече е заразил над 35% от населението

  • 20 април 2020 19:24

  • 11131
  • 3
Италиански учен: COVID-19 е в Италия от октомври и вече е заразил над 35% от населението
© gettyimages (архив)

Италия отбелязва днес втори месец, откакто официално беше регистриран първи пациент, заразен с новия коронавирус на територията на страната или така нареченият "пациент номер едно", припомня АНСА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

През тези два месеца, според последни данни към вчерашна дата, починалите заразени са общо 23 660, а общият брой на заразените, излекуваните и починалите възлиза на 178 972. Сред жертвите има и 138 лекари. През тези два месеца Италия беше поставена от средата на март в пълна изолация. След католическия Великден бе разрешено така нареченото "меко вдигане на някои ограничения" в някои области, изразяващо се в увеличаване на разстоянието за разходки спрямо дома, в отваряне на книжарници, отваряне в определени дни на други магазини освен аптеки и магазини за хранителни стоки и т.н. Но в най-засегнатите области карантината продължава. От днес започна съживяване на работата на корабостроителниците Финкантиери и на модната къща Гучи в някои италиански области, но при спазване на строги санитарните изисквания. Иначе се очаква изцяло към фаза втора, тоест към поетапно съживяване на икономиката и социалния живот в страната да започне да се премине от 4 май, информира БТА.

Нов спад на починалите и новозаразените с COVID-19 в Италия

Същевременно според прогнозите в края на април първо областите Базиликата и Умбрия няма да имат вече никакви случаи на зараза. Последните области в тази насока ще бъдат Ломбардия и Марке, където нулирането на случаите на зараза ще бъде постигнато чак в края на юни. В Тоскана нулирането няма да е преди края на май, същото е в сила и за Емилия-Романя. В останалите области постигане на нула случаи на зараза може да има между третата седмица на април и първата седмица на май. В Лацио, където е Рим, това се очаква да е след 12 май, според данни на Националния център за наблюдения на здравеопазването в италианските области.

Италианският в. "Стампа" пък цитира медика и изследовател Паскуале Бако, според когото коронавирусът е в Италия от октомври и вече е заразил над 38 процента от населението, но никой в страната не иска да говори за тази истина.

Бако е част от екип, който е направи серологичен тест, който подкрепя изводите му, но италианската Гражданска защита не се е свързала засега с учените. Един италианец на четирима е бил заразен с коронавируса, констатира изследването на екипа на Бако, извършено от компанията от областта Пулия - Мелеам, в която той работи. Компанията пуска на пазара набори за изследване за антитела от типа Igm и Igg за коронавируса, допълва в. "Фато куотидиано". Пред изданието Бако казва, че заразата е обхванала реално 38 процента от населението. Изследването е било извършено от 25 февруари до 2 април върху представителна извадка от 1731 души от 9 италиански области - Кампаня, Пулия, Сицилия, Сардиния, Венето, Ломбардия, Базиликата, Лацио и Лигурия.

От изследваните, 668 са влезли в контакт с коронавируса, което прави 38 процента, докато изследванията, направени от отделни италиански области, говорят само за 2-4 процента от хората, влезли в контакт с вируса. Според изследването на Мелеам почти един на двама души е развил антитела Igm (тези на началната фаза на зараза) и Igg (стабилните антитела, които демонстрират реакция на организма и говорят за оздравяване и имунитет). Според извършилите на изследването много повече обикновени граждани са се заразили от здравните работници. Според изследователя Бако става дума за очевидно здрави хора, които са продължавали да работят, но са имали главоболие, болки в гърлото, мускулни болки, от които са се възстановили напълно. Те никога не са имали температура и други симптоми, за да се стигне до активиране на здравни протоколи антиCOVID-19 заради тях.

Броят на новозаразените и починалите от COVID-19 в Италия се стабилизира на по-ниски равнища

Досега учени твърдяха, че вирусът е влязъл в Италия в края на януари от Германия. Сега за първи път се споменава месец октомври.

През двата месеца на епидемия в Италия пациент номер едно Матия от Кодоньо се излекува. Той беше изписан от болница през март след едномесечно лечение. През април заразената му съпруга, която също се излекува, роди тяхното първо дете, наречено Джулия.

Днес пък първите пациенти с коронавирус в Италия, но заразили се извън територията на страната, също бяха изписани от рехабилитационен център. Става дума за китайска семейна двойка от Ухан лекувала се в болницата "Спаланцани" в Рим, а после преминала и рехабилитация в друга клиника в града. Двойката е написала благодарствено писмо до италианските здравни власти, които са им спасили живота. Лечението и рехабилитацията им на италианска територия продължи над два месеца.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Филип Епитропов
11131 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2020.04.21 | 13:27

3
На всички е ясна тази истина, само че в момента разцъкваме едни врътки и истината е, че има толкова много жертви, защото болните не са лекувани, а са оставени на самолечение и после вече е късно! Вирусът е в България също от този период - октомври, ноември!
Болни мозъци

2020.04.21 | 01:53

2
Ха-ха, още един Мангъров се изяви.
Пет

2020.04.20 | 20:10

1
Защо продължават италиянските власти да крият и лъжат ..че Точно Китайците работници в Италия им донесоха заразата директно от Китай?!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини