Евродепутатите освобождават над 3 млрд. евро в подкрепа на сектора на здравеопазването в ЕС

  • 17 април 2020 18:22

  • 444
  • 1
Евродепутатите освобождават над 3 млрд. евро в подкрепа на сектора на здравеопазването в ЕС
© gettyimages

Евроарламентът одобри днес 3,08 млрд евро помощ за Европейския съюз, като средствата ще са за повече тестове, помощ за лекарите и медицинските сестри, които се грижат за болните, съобщиха от пресцентъра на ЕП в София.

Европейските средства ще подпомогнат пряко системите на здравеопазването в държавите членки на ЕС в борбата им с пандемията от коронавируса. Инициативата ще позволи на ЕС да закупи спешни медицински консумативи като маски и кислородни апарати, да транспортира медицинско оборудване и пациенти в трансгранични региони, да финансира назначаването на допълнителни медицински специалисти, които да бъдат разположени в горещи точки в Европейския съюз, както и да подпомага държавите членки при изграждането на подвижни болници.

Китай няма да ограничава износа на медицински стоки

Средствата от бюджета на ЕС ще бъдат насочени основно чрез Инструмента за спешна подкрепа (2,7 млрд. евро) и чрез програмата rescEU (380 млн.евро).

Пакетът включва допълнителни средства по линия на Механизма за гражданска защита (45 млн. евро) за финансиране на полетите с цел репатриране на европейски граждани, блокирани в трети страни; допълнителни средства за Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (3,6 млн. евро), както и 350 млн. евро в помощ на Гърция, която се бори с нарастващия мигрантски натиск и 100 млн. евро в подкрепа на възстановяването на Албания след земетресението.

Евродепутатите от комисията по бюджети на ЕП (BUDG) още през март призоваха за мобилизиране на наличните финансови средства в бюджета за 2020 г. 

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Филип Епитропов
444 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ХО ХО ХО

2020.04.18 | 06:52

1
АРЕ ПРЕВЕЖДАЙТЕ НА НАЩЕ ПАРИТЕ, ЧЕ КРЕТЕНЯСАХА СЪВСЕМ !!!!

Добави коментар

Водещи новини