ЕКОФИН с важно решение за разхлабване на банковите правила заради COVID-19

  • 16 април 2020 19:45

  • 840
  • 0
 ЕКОФИН с важно решение за разхлабване на банковите правила заради COVID-19
© Pixabay

Министрите на финансите на Европейския съюз са готови да одобрят разхлабване на правилата, за да позволят на търговските банки да продължат техните кредитни потоци към икономиката във връзка с пандемията от коронавирус, предаде БНР.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

"Важно е банките да продължат да финансират домакинства и предприятия, включително малките и средни предприятия, които изпитват временни затруднения на фона на пандемията от Covid-19", се посочва в документа.

Членки на МВФ обещаха почти $12 млрд. за кредитиране на бедните страни

"Ройтерс" припомни, че Европейската централна банка вече намали капиталовите изисквания за банките, намиращи се под неин надзор, за да им помогне да се справят с последиците от пандемията, която вкара много компании  в "хибернация" и направи изплащането на заеми по-трудно или дори невъзможно.

Много правителства на ЕС също така предложиха временни мораториуми по обслужване на кредитите към търговските банки, както и държавни гаранции и други мерки за подпомагане на компании и физически лица, за да не се срине банковата система.

"ЕКОФИН (финансовите министри от ЕС) ще предостави на банките необходимата гъвкавост, за да помогнат на клиентите си с заеми“, заяви германският финансов министър Олаф Шолц във видео съобщение преди началото на днешните разговори.

Той обаче посочи, че гъвкавостта не означава освобождаване на банките от необходимите регулации, които бяха разработени след фалитът на американската Lehman Brothers през есен на 2008 г., последван от световната финансова и икономическа криза.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
840 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини