България и Белгия може да дадат подслон на деца-мигранти от Гърция

  • 08 април 2020 16:18

  • 1879
  • 6
България и Белгия може да дадат подслон на деца-мигранти от Гърция
© Pixabay

България и Белгия са се присъединили към коалицията от страни-членки, проявили интерес да дадат подслон на непридружените деца-мигранти, които се намират на гръцките острови.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Това потвърди говорителят на Европейската комисия Адалбер Янц. Той добави, че при това положение броят на децата, които ще бъдат разселени, може да се увеличи.

Нови 99 случая на COVID-19 в Гърция, нови три жертви

Германия планира да приеме 50 непълнолетни бежанци без придружител от лагери в Гърция следващата седмица, съобщава БТА. Властите в Хановер обявиха, че децата бежанци ще бъдат поставени под задължителната 14-дневна карантина, след което ще бъдат разпределени в различни провинции в страната.

Германия организира чартърен полет заедно с Люксембург, който ще приеме 12 деца от приемни центрове в Гърция. Гърция и Люксембург се договориха вчера за прехвърлянето на 12 непълнолетни без придружител от приемни центрове на островите Лесбос и Хиос, съобщи вчера заместник-министърът по въпросите на миграцията и убежището Йоргос Кумуцакос.

Прехвърлянето бе договорено в телефонен разговор с министъра на външните работи на Люксембург Жан Аселборн. "Това е положителен пример за останалите страни от ЕС, които изразиха желание да приемат непълнолетни", заяви Аселборн. "Ако ние, една малка страна, можем да се справим, тогава Германия и Франция също трябва да могат", посочи той и допълни, че това е "жест на солидарност към Гърция".

Прехвърлянето ще стане следващата седмица в сътрудничество с агенцията на ООН за бежанците и Международната организация по миграция.

В Гърция има десетки приемни центрове, в които са настанени около 100 000 души. Голяма част от лагерите са пренаселени. Няколко международни организации настояха за бързо прехвърляне на непълнолетните заради разпространението на епидемията от новия коронавирус.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време: 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
1879 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Лили

2020.04.09 | 17:56

6
Афера
един каза

2020.04.09 | 10:57

5
след всеки малолетен ще дойдат поне 5 други ислямски окупатори който ние трябва да храним и да им слугуваме. Плана по ислямизацията на Европа върви ....

2020.04.09 | 00:26

4
Да се разквартируват поименно в получаващите пари от Отворено общество от Българския Хелзинкски комитет и Атлантическия клуб. Но под строга карантина. И с проверки сутрин и вечер.
стига

2020.04.08 | 17:26

3
стига с тия джага ли бе. да ги прибират арабите, турците и германците. не ни стигат мангусите дето ни крадат, бият и колят ами сега и войни на алаха да си отглеждаме, утре да се джихадосват и да ни колят.

2020.04.08 | 17:14

2
Ако е за пари голям срам,да си ги приберат техните достатъчно са богати да си ги гледат.
XXX

2020.04.08 | 16:29

1
Да си ги вземат германците, нали те ги поканиха.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини