ЕК: Санкциите срещу Русия не са свързани с възможностите за противодействие на епидемията

  • 06 април 2020 15:40

  • 523
  • 1
ЕК: Санкциите срещу Русия не са свързани с възможностите за противодействие на епидемията
© Pixabay

Санкциите срещу руски граждани и организации, наложени заради обстановката в Украйна, не са свързани с противодействието на епидемията от COVID-19. Това поясни днес говорител на Европейската комисия заради съмненията, че епидемията ще бъде използвана за оправдание за смекчаване на санкциите на ЕС срещу Москва.

Говорителят отбеляза, че в края на миналата седмица върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел съобщи за възможност за въвеждане на облекчения, така че европейските санкции да не пречат в борбата с епидемията. Очаква се въпросът да бъде обсъден тази седмица от Съвета на ЕС. Говорителят добави, че ЕС и ООН предвиждат възможност за облекчаване на санкции по хуманитарни причини.

ЕК освобождава от мита и ДДС вноса на здравно оборудване от държави извън ЕС

ЕК съобщи днес, че на основата на мнението на учени ще изготви план за излизане от извънредното положение, предизвикано от епидемията. Комисията отбеляза, че е била упълномощена от Европейския съвет да подготви план за общо възстановяване и вече е предложила възможност за краткосрочно покриване на част от разходите за заплати. Говорител на ЕК посочи, че се очаква Еврогрупата да се произнесе по въпроса с издаването на европейски облигации заради епидемията.

В отговор на въпроси за правата на пътниците и състоянието на авиокомпаниите говорител на ЕК уточни, че задълженията за обезщетение остават в сила при отменен полет. Той допълни, че авиокомпаниите са получили досега подкрепа с временното отпадане на правилата за слотовете, както и с достъп до допълнително финансиране, отбелязва БТА.

 

 

 

Последвайте канала на

Novini.bg
523 1

Коментари 1

Добави коментар

2020.04.06 | 16:14

1
ЕС трябва да се прочисти от руски глисти

Добави коментар

Водещи новини