Румънският премиер с предположение кога ще е пикът на COVID-19 в страната

  • 06 април 2020 09:29

  • 1091
  • 0
Румънският премиер с предположение кога ще е пикът на COVID-19  в страната
© getty images

Румънският премиер Лудовик Орбан смята, че пикът на пандемията от COVID-19 в Румъния ще бъде достигнат след Великден, пише днес в. "Журналул национал". В Румъния заразените с новия коронавирус вече са над 3 800, а починалите - 151.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32980

Лудовик Орбан казва, че очакването за връх на епидемията в Румъния след Великден зависи от много фактори и се базира на оценките на специалистите по епидемиология. Според сегашните преценки пикът ще бъде между 20 април и 1 май.

В. "Ромъния либера" цитира изказване на премиера във връзка с тестването за COVID-19 . Лудовик Орбан посочи, че Румъния тества толкова, колкото е необходимо. Премиерът припомни, че страната е започнала с три центъра за тестване, а към момента са 36. Премиерът увери, че власитте полагат усилия да увеличат капацитета за тестване, така че да бъде колкото е възможно по-близо до реалните нужди. Орбан каза, че не може да бъдат тествани всички, а проби се взимат при съмнения за заразяване.

Спад на новите случаи на COVID-19 в Румъния през последното денонощие

Информационният сайт Хотнюз цитира мнението на премиера за носенето на маски на фона на увеличаващите се призиви и решения на някои местни власти за задължително носене на защитни маски на публични места. Не може да наложиш задължително носене на маски, при положение че те не са достъпни за населението. Пред телевизия Диджи 24 Лудовик Орбан каза, че препоръчва използване на защитни маски, но това не може да бъде наложено като задължение, докато не бъде осигурен производствен капацитет.

В. "Гъндул" поставя акцент върху призива на премиера към народните представители да се откажат от специалните си пенсии в сегашната ситуация. "Настоявам парламентът да се заеме с промени на закона за статута на депутатите и сенаторите, с които народните представители да се откажат от специалните си пенсии като първа крачка на добра воля", заяви премиерът Лудовик Орбан.

Според данни на Националната пенсионна каса в края на декември 2019 г. специални пенсии са получавали 9 359 румънци. Право на такава пенсия, която не е обвързана с месечни вноски, имат народните представители, бивши полицаи, служители на тайните служби, военни и магистрати. Същевременно минималната пенсия в Румъния е само 163 долара и специалните пенсии са много непопулярни сред населението.

В. "Ромъния либера" съобщава, че министърът на здравеопазването Нелу Татару е започнал обиколка на всички окръзи в страната, където са регистрирани над 100 случая на заразяване с новия коронавирус, за да се предотврати ситуация като тази в северния окръг Сучава. Татару, който бе вчера в окръг Констанца, коментира, че Сучава е огнище "без контрол", в което сега се търси военно решение.

Рекорден скок на заразените с коронавирус в Румъния за 24 часа

В окръжната болница в Сучава бяха заразени голям брой медици и пациенти. Ръководството на болницата бе сменено, а след една седмица и новото ръководство подаде оставка и там бяха изпратени военни лекари, за да реорганизират лечебното заведение и процедурите. В. "Адевърул" пише днес за "огромно напрежение" между местните лекари и новото военно ръководство на болницата. "Хората не могат да разберат от днес за утре, че сме в казарма", е цитиран да казва местен лекар. Военните специалисти, изпратени там, пък обвиняват местните лекари, че са неподготвени за ситуацията.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1091 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини