Папа Франциск отслужи необичайна литургия по повод Палмова неделя

  • 05 април 2020 13:56

  • 698
  • 0
Папа Франциск отслужи необичайна литургия по повод Палмова неделя
© Getty Images/Guliver

Папа Франциск, главата на Римокатолическата църква, отслужи днес необичайна литургия по повод Палмова неделя. Тя беше без богомолци и беше излъчвана онлайн в интернет и по телевизията от базиликата Свети Петър във Ватикана, предадоха АНСА, ДПА и Асошиейтед прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

На необичайната меса присъстваха освен папата, няколко прелати, монахини и по-низши духовници. Обичайно събитието привлича десетки хиляди римляни, туристи и богомолци и е на площада.

Папата благослови палмовите клонки, държани от останалите участници в церемонията, а после взе самият той една клонка.

Регистриран бе първи случай на заразяване с коронавирус на кардинал от Ватикана

На церемонията бяха донесени кръст, почитан от богомолците, защото се смята, че е помогнал да се сложи край на епидемията от чума през 16 век в Рим и икона на Дева Мария, за която се смята, че защитава жителите на Рим. Те бяха поставени от двете страни на олтара в базиликата.

"Днес пред драмата на пандемията, пред толкова рухващи сигурни неща, пред толкова неоправдани очаквания, пред чувството за изоставеност, което свива сърцата ни, Исус казва на всеки от нас: Кураж, отвори сърцето си за моята любов. И ще почувстваш божията утеха, която ще те подкрепя", каза папата по време на месата.

Папа Франциск за епидемията от коронавируса: Всички сме в една лодка

Той припомни, че хората са на този свят, за да обичат Бог и другите. Това е нещото, което остава, а всичко друго отминава, допълни той.

Папата заяви, че драмата, през която преминава сега човечеството, кара хората да погледнат насериозно на онова, което е наистина сериозно и да не си губят времето с неща, които имат малка стойност. Франциск призова всички да се свържат с онзи, който страда и който е сам и е в нужда.

Папа Франциск и най-близките му сътрудници не са заразени с коронавирус

"Нека не мислим само за онова, което ни липсва, а за доброто, което можем да направим", заяви той.

Великден за католиците е идната неделя. С литургията за Палмова неделя обикновено се поставя началото на ритуалите през Страстната седмица, която тази година ще премине под знака на ограниченията заради пандемията от коронавируса.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
698 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини