Ще бъде задействана кредитна линия на стойност до 240 милиарда евро чрез ЕСМ

Председателят на Еврогрупата Мариу Сентену заяви, че ще бъде задействана кредитна линия на стойност до 240 милиарда евро чрез Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), предаде Франс прес, позовавайки се на негово интервю в няколко европейския издания. Линията ще бъде отворена за страни, изпитващи затруднения заради епидемията от коронавирус.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18547

Сумата се равнява на 2 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на еврозоната и е също така границата, до която могат да бъдат получавани кредити от страните в зависимост от техния БВП.

МВФ очаква по-тежка финансова криза, отколкото през 2009 г.

Сентену, който е португалец, изтъква в интервюто си за в. "Фигаро", публикувано преди видеоконферентното заседание на европейските министри на финансите във вторник, че тези заеми не бива да се прибавят към икономическите и социални страдания.

"Няма никакъв смисъл да се обвързва кризата с пандемията с програма за приватизации или реформа на пазара на труда", изтъква той.

ЕСМ беше създаден през 2012 година по време на дълговата криза в еврозоната, за да помага на страни, изпитващи проблеми да се финансират на пазарите.

Бенефициентите трябва на теория да прилагат в замяна често пъти болезнени реформи, както стана с Гърция.

Мариу Сентену обясни, че ще има някакво обвързване с условия, но тези кредитни линии ще бъдат различни от логиката на кризата със суверенните дългове. "Идеята е да не се стигматизират страните. . . и трябва да се отчитат икономическите и социални страдания, които непрестанно нарастват", допълни той.

Министрите на финансите от еврозоната ще се опитат на видеозаседанието си във вторник, на което са поканени и останалите финансови министри от ЕС, да се споразумеят по съвместни икономически предложения срещу пандемията от коронавирус.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време: 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18547

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

  1. 2020.04.04 | 23:43
    КАКВИ СА ТИЯ ДАННИ ЗА КОВИД19 ОТ МИНАЛАТА СЕДМИЦА, А МОЖЕ БИ И НОВИНАТА Е ОТ ТОГАВА???
  2. 2020.04.04 | 19:43
    Zdraveite Gospodin premier boiko borisov chte budat li pusnati pari za nijdaesh ti se as sum sus dve desa i jiveq v kvartira..ne sum si plashtal dva mesesa i sme mnogo zle sus finansovo polojenie molqvi pusnete ni pari zashoto sme vuv mnogo tejko polojeniee pusnete na naroda koito im se polaga zashoto nikoi ne na rabota i seki se nijdae ot pari ot tazi kriza
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Избрано от Интернет