Нидерландия: Даваме 1 милиард евро за фонд в помощ на най-засегнатите страни

  • 02 април 2020 14:34

  • 1098
  • 0
Нидерландия: Даваме 1 милиард евро за фонд в помощ на най-засегнатите страни
© getty images

Нидерландия планира да предостави около 1 милиард евро за европейски помощен фонд, който самата тя предлага да бъде създаден в борбата срещу коронавируса. Това пише днес в. "Алгемен дагблад", цитирайки нидерландкия министър на финансите Вопке Хукстра, предаде ДПА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Фондът е предвиден за страни като Италия и Испания, които бяха особено тежко засегнати от пандемията.

Премиерът Марк Рюте заяви пред Нидерландската радиопредавателна корпорация, че би могло да бъдат набрани общо между 10 милиарда и 20 милиарда евро. Отделните страни ще участват според възможностите си.

Над 870 души са починали от коронавируса в Германия

Предложението е направено вчера. Икономически по-слабите държави ще получават от фонда пари, за да финансират своите системи на здравеопазване. Разликата с кредитирането от Европейския стабилизационен механизъм е, че в случая няма да се налага парите да се връщат.

В интервю, излъчено снощи от нидерландско новинарско предаване и цитирано днес от Асошиейтед прес, Рюте казва: "Ние, разбира се, сме солидарни с Южна Европа. Няма съмнение в това".

Предложеният фонд и коментарите на Марк Рюте бяха предшествани от остри критики от южноевропейските страни заради противопоставянето на Нидерландия срещу емитирането на съвместен европейски дълг или така наречените коронаоблигации или еврооблигации, отбелязва АП.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1098 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини