Коронавирусът е най-активен при температура от около 4 градуса по Целзий

  • 30 март 2020 07:58

  • 5150
  • 1
Коронавирусът е най-активен при температура от около 4 градуса по Целзий
© unsplash.com

Новият коронавирус е най-много активен при температура от около 4 градуса по Целзий и губи силата си при условия на горещина. До този извод са стигнали учени от Хонконгския университет, чиито изводи са публикувани днес в сайта medRxiv.org.

"Вирусът е много стабилен при 34 градуса, но е чувствителен към горещина", се отбелязва в публикацията. При 4 градуса по Целзий вирусът е способен да съществува над две седмици, но при повишаване на температурата до 70 градуса, той умира за 5 минути.

Съгласно представената към публикацията таблица, ако температурата е 22 градуса по Целзий, коронавирусът проявява активност поне седмица, но при 37 градуса - не повече от два дни, а при 56 градуса - по-малко от половин час.
Учените също така изясняват в публикацията си и колко време се задържа вирусът върху различни повърхности и стигат до извода, че той е способен да съществува от външната страна на медицинските маски най-малко седмица (при стайна температура и относителна влажност от 65 процента).

Върху хартия вирусът се задържа по-малко от три часа, върху дърво и тъкани - не повече от два дни, върху стъкло - по-малко от четири дни, върху неръждаема стомана и пластмаса - не по-дълго от седмица, показват резултатите от изследването.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32967

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
5150 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
арсений

2020.03.30 | 08:39

1
Това са данни за in vitro изследвания, които нямат много общо с реалността.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини