Германия ще отпуска помощ на компаниите и гражданите, засегнати от коронавируса

  • 27 март 2020 19:53

  • 3733
  • 0
Германия ще отпуска помощ на компаниите и гражданите, засегнати от коронавируса
© Wikipedia

Гражданите и компаниите в Германия, изпаднали с затруднено положение заради кризата с коронавируса, скоро ще могат да получават помощ от държавата, след като горната камара на германския парламент (Бундесратът) днес одобри многомилиарден помощен пакет, предаде БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Планирани са мерки за спасяване на работни места и компании, финансиране на болници и запазване на поминъка и жилищата на гражданите.

"Луфтханза" съкращава работните часове на 31 000 служители

Наемателите, застрашени да загубят дома си, защото не могат да плащат наема заради кризата, родителите с деца, които не могат да ходят на училище, служители на съкратено работно време, малки компании, големи корпорации и болници ще бъдат сред получателите на спасителната помощ. Извънредните програми ще бъдат финансирани със 156 млрд. евро нови кредити, които германското правителство ще изтегли от капиталовите пазари. Това е историческо решение, преобръщащо фискалните правила, към които Берлин се придържа от години.

Първите средства се очаква да достигнат фирмите и гражданите в затруднение още на 1 април. Най-голямата европейска икономика бе разтърсена от коронавирусната епидемия и последвалите мерки, въведени от властите срещу разпространението на болестта.

Над 80 процента от 15 000 германски компании, анкетирани от Германската промишлено-търговска камара, посочват, че очакват значително намаляване на приходите тази година, според проучване, публикувано днес. В началото на март такъв отговор даваха едва 50 процента от компаниите.

Бойко Борисов към Ангела Меркел: Пандемията с COVID-19 е безпрецедентно предизвикателство

"Ако не се изправим решително срещу това развитие, ще преживеем икономически щети в исторически мащаби", заяви президентът на камарата Ерик Швайцер.

Водещият германски авиопревозвач Луфтханза (Lufthansa) планира да прехвърли на съкратено работно време около 31 000 свои служители, първоначално до 31 август, съобщи по-рано днес негов говорител.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
3733 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини