Италиански учени: Новият коронавирус може да се е разпространил от Китай по-рано, отколкото се мисли

Италиански учени проверяват дали необичайно високият брой на случаите на тежка пневмония и грип в Ломбардия през последното тримесечие на миналата година не е сигнал, че новият коронавирус може да се е разпространил от Китай по-рано, отколкото се мисли, съобщи БТА, цитирайки Ройтерс.

Адриано Декарли, професор по епидемиология и медицинска статистика в университета на Милано, каза, че е имало значително повече хоспитализирани с пневмония и грип в района на Милано и Лоди от октомври до декември миналата година. Той не даде точни числа, но каза, че в болница са постъпили "стотици" повече в два от най-засегнатите градове в Ломбардия, като някои от тях са починали. Декарли преглежда болничните регистри и друга клинична информация за тези пациенти, за да провери дали епидемията от COVID-19 не е започнала още тогава в Италия и защо толкова дълго е останала неидентифицирана. Така картината ще е по-ясна, ако това е втора вълна на болестта.

Жертвите на коронавируса в Италия са повече от тези, които се съобщават официално

Според Световната здравна организация новият коронавирус и дихателното заболяване COVID-19, което предизвиква, са били непознати, преди за тях да бъде съобщено през декември миналата година в Ухан, Централен Китай.
Други експерти се съмняват вирусът да е циркулирал в Европа преди януари. Пол Хънтър от университета на Източна Англия каза, че ако американските специалисти не могат да докажат хипотезата си с проби от пациенти, нe трябва да се обръща внимание на твърдението им.

Над 500 000 са заболелите от COVID-19 по света

Италия - държавата с най-голям брой заразени на 21 февруари. Според някои специалисти вирусът е започнал да се разпространява месец по-рано. Някои съобщения в научни списания карат специалистите да се съмняват, че новият коронавирус може да се е появил в Китай още през октомври миналата година.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Какъв ще бъде президентският мандат на Джо Байдън?

Какъв ще бъде президентският мандат на Джо Байдън?

Избрано от Интернет