Фон дер Лайен порица държавите от ЕС, които в началото на епидемията са проявили егоизъм

Европейският парламент обсъди днес на извънредно заседание в Брюксел мерките, предложени от Европейската комисия за борба с разпространението на епидемията от Ковид-19, предава БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 14119

Председателят на ЕП Давид Сасоли посочи, че демокрацията не може да спре, дори в днешните времена. Единственото, което можем да направим, е да да осигурим работата на институцията, добави той.

Фон дер Лайен: ЕС е отворен за ново забавяне на Брекзит заради COVID-19

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е заяви, че Европа е изправена пред трагедия, невъобразима само допреди няколко седмици. Всеки има какво да направи в битката за живота - ако има нещо по-заразно от болестта, това са любовта и състраданието, добави тя. Малки жестове на съпричастие помагат надеждата да си проправи път в Европа, добави Фон дер Лайен.

Тя порица държавите от ЕС, които в началото на епидемията са проявили егоизъм. По нейните думи въведените несъгласувани мерки по границите първоначално са забавили с дни доставките на здравно оборудване.

Втората световна война показа какво се случва, когато се следват само собствените интереси. Европа разполага с всичко необходимо, за да се справи. Няма да се спрем пред нищо, за да опазим живота. Да направим необходимото не с 27 малки, а с едно голямо европейско сърце, призова Фон дер Лайен.

Очаква се ЕП да гласува 812 млн. евро за проекти, свързани с COVID-19

В последвалите становища на парламентарните групи Европейската народна партия (ЕНП) порица липсата на единен подход на европейските държави срещу епидемията и провала на националните правителства. Лекарите не искат награди, а маски и оборудване. Днес страда поколението, което изгради съвременна Европа и най-малкото, което дължим на тези хора, е да покажем, че Европа е на мястото си, допълни групата на ЕНП.

Социалистите и демократите призоваха за допълнителни мерки срещу социално-икономическата криза. Те призоваха за въвеждането на облигации, свързани с облекчаване на последиците от епидемията, както и за по-добър обмен на информация за обстановката по границите.

Групата "Обнови Европа" осъди егоизма на държавите от ЕС и призова за "санитарна солидарност". Либералите настояха да се улесни работата на снабдителните вериги.

Групата "Идентичност и демокрация" коментира, че европейските институции са се провалили, особено заради липсата на правилна оценка още през декември на постъпващите данни от Китай. Според тази група институциите са пропуснали да осигурят защита в множество посоки, включително заради това, че 80 на сто от производството е прехвърлено на китайски предприятия. От тази парламентарна сила добавиха, че ЕК се е съпротивлявала докрай срещу връщането на проверките по границите и така до 13 март заразени са влизали в ЕС необезпокоявани.

Европейските институции въвеждат мерки за работа в условията на епидемия

Зелените посочиха, че обществото е зависимо от хора, чиито заплати са прекалено ниски и призова за увеличаване на заплащането и на средствата за труд на здравните работници. Зелените настояха за съпричастие със страните от Западните Балкани, включително със споделяне на опит в борбата с епидемията. Тази парламентарна сила подкрепи предложението за извънредни облигации и призова за възможно най-малко ограничаване на правата на гражданите в условията на епидемия.

Групата "Европейски консерватори и реформатори" (ЕКР) поиска радикални промени при разпределянето на бюджета на ЕС до 2027 година. ЕКР възрази срещу издаването на извънредни облигации, като настоя централните банки да предоставят безлихвени заеми на граждани и фирми.

Европейската обединена левица призова производствата на липсващите днес стоки да бъдат национализирани. Според тази група е необходимо отсега да се обмислят стъпките след общото вдигане на карантината в Европа.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 14119

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

 1. 2020.03.26 | 16:03
  Ще търсите комунизма в Китай Русия ,куба Венецуела да ви оправя евроценностите ,но няма как да стане .Всеки си избра демократично своята гибел. Оправяйте се с евро и атла ценности на дивия капитализъм на разбойници бандити мутри престъпници ,олигарси и диктатори на световния ред
 2. 2020.03.26 | 15:46
  Е ЕВРЕЙСКО-ЮДЕЙСКО-МАСОНСКО НЕДОРАЗУМЕНИЕ.
  1. 2020.03.26 | 15:55
   Същия боклук комунделски, недоклатен !
 3. 2020.03.26 | 15:17
  Фон Дер Лайнен къде беше до сега?
  1. 2020.03.26 | 15:54
   Фон Дер ЛАЙЕН, нещастнико комунделски, трол мръсен, подличък, както всички от твоето племе!!!
 4. 2020.03.26 | 14:44
  Европейските комунки играят по свирката на Руските болшевикики и КГБ и и пак заговориха за национализация.Всичко е един голям дяволски пъклен сценарий да създадът световен хаус и разпадане на ЕС.
  1. 2020.03.26 | 15:44
   ОТ ГАДНИТЕ- СОРОСОИДНИ-ДЖЕНДЪРИ.
 5. 2020.03.26 | 14:37
  А ГРУПАТА НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПРЕДАТЕЛИ И ПРОДАЖНИЦИ КЪМ КОИТО Е ПП АТАКА И СТАНИЛОВ ЛИЧНО КАКВО ИЗКРЯКА ПО ВЪПРОСА?
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Избрано от Интернет