Франция ще освободи предсрочно до 6000 затворници заради коронавируса

  • 25 март 2020 18:21

  • 574
  • 0
Франция ще освободи предсрочно до 6000 затворници заради коронавируса
© Pixabay

До 6000 френски затворници може да бъдат освободени предсрочно, за да се ограничат здравните рискове в пренаселените затвори по време на кризата с коронавируса, съобщи днес министърът на правосъдието Никол Белубе, цитирана от ДПА и БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32980

Официални данни за януари показаха, че над половината от общо 70 818 затворници във Франция излежават присъди в претъпкани места за лишаване от свобода, които работят с 20 на сто или повече над капацитета си.

Белубе каза, че затворници, на които остават по-малко от два месеца за изтърпяване на присъдите, ще бъдат освободени и поставени под домашен арест.

На тези, на които остават по-малко от 6 месеца, остатъкът ще се трансформира в обществено полезен труд. Лишени от свобода с особено добро поведение по време на епидемията също могат да получат намаляване на присъдата с два месеца.

По наши оценки между 5000 и 6000 души могат да се възползват от тази мярка, каза министърът.

В Германия пускат около 1000 затворници, за да намалят риска от заразяване с COVID-19

За осъдените за престъпления, свързани с тероризъм, с домашно насилие или за тежки престъпления, няма да има предсрочно освобождаване.

Министър Белубе направи съобщението след правителствено заседание, на което бяха одобрени общо 25 извънредни указа в различни области.

Франция вече забрани свижданията в затворите, но това породи страхове от избухване на бунтове, както стана в съседна Италия.

Отмяната на свиждания се компенсира с улеснения за телефонни разговори със семействата.

На прокуратурата беше препоръчано да оставя в предварителен арест само най-опасни заподозрени и да отлага началото на излежаване на присъди за лица, които не са задържани под стража.

 

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
574 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини