В Германия пускат около 1000 затворници, за да намалят риска от заразяване с COVID-19

25 март 2020 15:37

В Германия пускат около 1000 затворници, за да намалят риска от заразяване с COVID-19
© Pixabay
646 0

Правосъдният министър на германската федерална провинция Северен Рейн - Вестфалия Петер Бизенбах е разпоредил да бъдат освободени около 1000 затворници, за да бъде понижен рискът от разпространение на коронавируса. Това съобщи днес изданието "Фокус", цитирано от ТАСС.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 24363

Разпореждането на правосъдния министър е разпратено до началниците на 36-те затвора на територията на провинцията. В него се говори за необходимост да бъдат освободени тези от затворниците, които излежават присъди до 18 месеца. Преди всичко става дума за изтърпяващи наказание за неплащане на глоби. Разпореждането не се отнася за излежаващи присъди за сексуални престъпления, както и за такива, които могат да се окажат на улицата, тъй като нямат постоянен адрес.

Германия забрани влизането на чужди сезонни работници

Според Бизенбах тази стъпка ще помогне "да бъде намален рискът от разпространение на вируса", защото така ще бъде освободено допълнително пространство, което може да бъде използвано за изолация на затворници в случай на заразяване. "Това обаче не се отнася за криминалните престъпници", заяви той.

Досега е известно само за един случай на заразен затворник в Германия. Той е изолиран от съкилийниците си.

Долната камара на руския парламент се очаква другата седмица да приеме закон за налагане на затвор при неспазване на карантинните мерки, съобщи днес председателят й Вячеслав Володин, цитиран от руски медии, предаде ДПА. "Сред парламентарните фракции има консенсус", каза той.

Нарушаването на карантинните мерки може да бъде равносилно на тероризъм, се казва в изявление на законодателния орган.

Законопроектът предвижда присъди до седем години затвор, ако нарушаването на карантината доведе до смъртта на повече от едно лице.

В Германия работи само един хотел - заради тайландския крал

Очаква се законопроектът да мине без проблем и в горната камара.

Русия наложи строги карантинни мерки за всички, които влизат на нейна територия, както и за всички, които може да са имали контакт с някого, който е с коронавирусна инфекция, отбелязва БТА.

 

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 24363

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
646 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини