Държавите от ЕС могат да извършват здравни проверки по границите, без разрешение от ЕК

  • 13 март 2020 17:55

  • 452
  • 0
Държавите от ЕС могат да извършват здравни проверки по границите, без разрешение от ЕК
© Getty Images/Guliver (архив)

Държавите от ЕС могат да извършват здравни проверки на пътниците, които прекосяват техните граници и за това не е необходимо да уведомяват Европейската комисия. Това съобщи еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон на пресконференция след днешното заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32990

Тя поясни, че държавите от Шенгенското пространство могат да възобновят и граничните проверки, ако установят заплаха за обществения ред. В този случай те трябва да предупредят комисията за действията си. Държавите имат правото да върнат от границата чужденци, които възприемат като всеобща заплаха, добави еврокомисарят. Йохансон допълни, че се очаква до края на деня ЕК да изпрати писмено до европейските правителства насоки за охраната на границите в условията на епидемия.

Затруднено е преминаването на камиони, идващи от Италия през Хърватия и Сърбия

Еврокомисарят добави, че ЕС не може да вземе решение да се забрани достъпа до Общността на граждани от дадена чужда държава. Подобни решения могат да бъдат приемани на национално равнище, уточни Йохансон по повод усилията за пресичане на разпространението на болестта Ковид-19.

Тя съобщи, че десетина държави от ЕС са изразили днес готовност да приемат поне 1600 непридружени деца-мигранти от Гърция. Йохансон добави, че ЕС започва програма за доброволното връщане у дома на 5000 мигранти, приети в лагери в Гърция.

Десет километрова опашка от камиони на Дунав мост при Русе

Еврокомисарят не успя да уточни на какви изисквания ще трябва да отговарят децата, за да бъдат разселени в ЕС. В последната седмица в Гърция има много малко случаи на незаконно пристигнали мигранти, добави Йохансон.

Хърватският вицепремиер Давор Божинович като председател на Съвета на ЕС поясни, че от началото на март в Гърция незаконно са пристигнали около 2300 мигранти. По неговите думи това е малък брой и се дължи на предприетите бързо действия за защита на гръцката граница. Той съобщи, че в Гърция ще бъдат изпратени 160 европейски служители по въпросите на убежището. 

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния китайски коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
452 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини