ЕП съкращава сесията си тази седмица

  • 09 март 2020 18:05

  • 269
  • 1
ЕП съкращава сесията си тази седмица
© Pixabay

Ръководството на Европейския парламент е решило днес да съкрати сесията на евродепутатите с два дни. Това съобщи говорител на институцията минути преди началото на сесията. Той оправда решението с усилията да се пресече разпространението на заболяването Ковид-19.

Говорителят потвърди, че евродепутатите са били посъветвани да стоят поне на метър разстояние един от друг.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32990

Доналд Тръмп: Имаме добре подготвен план за борба с коронавируса

Той уточни, че ЕП ще заседава само тази вечер и утре, вместо сесията да продължи до четвъртък включително. Предвижда се евродепутатите да обсъдят въпроса с разпространението на Ковид-19, бюджета на ЕС до 2027 г., както и обстановката по гръцко-турската граница, но от дневния ред отпада гласуването на резолюции.

По думите на говорителя засега няма еднозначно решение какво ще се случи със сесията, насрочена предварително за края на март и началото на април в Страсбург.

Той добави в отговор на въпрос, че правилникът на ЕП не предвижда възможност евродепутатите да гласуват от разстояние, а не в заседателна зала на институцията.

Говорителят отбеляза, че ЕП се стреми да намери равновесие между задължението си да работи и общите усилия за противодействие на Ковид-19. Миналата седмица ЕП реши да заседава в Брюксел, вместо в Страсбург, за да ограничи опасността евродепутатите и служителите на институцията да се разболеят. Промяна на мястото на седмичната сесия на ЕП се налага за пръв път от 2008 г., уточни говорителят.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
269 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
гост

2020.03.09 | 19:45

1
след това и африканска чума и да ги няма очаква и тук една европейска пролет ,а който не му

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини