Мария Габриел откри форум за млади предприемачи в Румъния

  • 05 март 2020 18:33

  • 374
  • 0
Мария Габриел откри форум за млади предприемачи в Румъния
© Представителство на ЕК в България

Днес, 5 март 2020 г., еврокомисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова откри третото издание на форума за млади предприемачи "Startup Youth InnoCamp" в град Клуж, Румъния. В рамките на форума, тя обяви началото на конкурс за Европейска столица на иновациите 2020.

В своето изказване, комисар Габриел наблегна на три ключови елемента за успешното развитие на иновационната система, съобщиха от пресцентъра на Представителството на ЕК в България. Първо, важната роля на регионите за развитието на иновациите и предприемачеството. Второ, ключовото значение да се създадат необходимите рамкови условия, за да намерят младите иноватори и предприемачи възможност за развитие в собствения си регион. В този контекст, тя заяви: "Трябва да мотивираме младите и умни европейци, нашите учени, предприемачи, инженери, да останат или да се завърнат в собствените си региони. Това е от ключово значение за бъдещото ни развитие".

Как ЕС може да помогне за образованието в Африка?

На трето място, г-жа Габриел сподели възможностите, които иновациите и европейските програми, като Хоризонт Европа – програмата за подкрепа на изследвания и иновации на ЕС - предоставят в тази насока. Тя наблегна на факта, че подкрепата на иновационните дейности е водещ приоритет в нейната дейност като европейски комисар. Тя предостави информация за конкретни възможности за финансиране от страна на Европейския съвет за иновации (над 70% от чиито бюджет е определен за подкрепа на малки и средни предприятия), както и от Европейския институт за иновации и технологии.

Мария Габриел се среща с ученици от Плевен

В допълнение, тя подчерта, че Хоризонт 2020 ще продължи да подкрепя и развитието и внедряването на иновативни решения в градовете. В този контекст, тя обяви началото на конкурс за избор на Европейска столица на иновациите 2020 и призова за активно участие от страна на европейските градове. В заключение, тя подчерта силната подкрепа на Европейската Комисия за подобряване на иновационната среда на регионално равнище и заяви: "Регионите имат ключова роля за създаване на условия за привличане и запазване на младите иноватори и предприемачи в родните им места".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
374 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини