Великобритания няма да иска от ЕС удължаване на срока за Брекзит заради Covid-19

  • 05 март 2020 14:46

  • 649
  • 0
Великобритания няма да иска от ЕС удължаване на срока за Брекзит заради Covid-19
© gettyimages

Обединеното кралство няма да поиска от Европейския съюз да бъде удължен преходния период за Брекзит след декември 2020 г. заради епидемията от коронавирус, заяви говорител на "Даунинг стрийт".

Според него Великобритания е наясно с потенциалното въздействие на вируса върху икономиката, но изрази увереност, че Брекзит ще продължи по график въпреки вирусната зараза. Великобритания официално напусна блока в края на януари (Брекзит), а премиерът Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е настоя, че страната ще успее да осигури споразумение за свободна търговия с ЕС преди края на годината.

Великобритания планира да се откаже от Европейската конвенция за правата на човека

Официални представители на Европейския съюз обаче предупредиха, че този срок вероятно ще бъде твърде кратък, за да се постигне всеобхватна сделка между двете страни, предаде БНР.

Междувременно проучване на Английската централна банка показа, че голяма част от британските фирми очакват, че Брекзит несигурността ще продължи най-малко и през 2021 година.

През февруари делът на компаниите, които смятат, че бъдещите преговори за двустранните отношение след Брекзит ще отнемат по-дълго време, за да бъдат успешно приключени, се е покачил през февруари до 76% спрямо 59% през януари. Фирмите цитират като основна пречка за намирането на решение след Брекзит повишените тарифи, ограниченията за движение на хора, митническите декларации и проверки.

Търговската сделка между Обединеното кралство и Европейския съюз остава под въпрос, тъй като ако двете страни не успеят да постигнат споразумение до края на 2020 г., тогава ще бъдат приложени търговските условия, очертани от Световната търговска организация - нещо, което Великобритания все още вярва, че може да бъде избегнато.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
649 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини