Гърция временно спира да приема молби за убежище от нелегалните мигранти

  • 02 март 2020 09:12

  • 541
  • 5
Гърция временно спира да приема молби за убежище от нелегалните мигранти
© gettyimages

Гърция спира да приема молби за убежище и увеличава присъствието на военни и полиция в проблемните точки по източните си граници. Тези и други решения бяха взети на извънредно заседание на Националния съвет по сигурността.

За един месец няма да се приемат молби за убежище от мигранти, влизащи незаконно в страната. Където е възможно, те ще бъдат връщани в страната, от която са влезли в Гърция. Според Атина, масовото движение на хора няма нищо общо с международното бежанско право, което касае индивидуални случаи.

Мажд Алгафари: Ако мигрантите не минат през Гърция, ще се насочат към България

Стелиос Пецас, говорител на правителството: През последните дни Гърция беше изправена пред внезапен, масов, организиран и координиран мигрантски натиск към източните си сухопътни и морски граници. Това движение на хора е ръководено и окуражавано от Турция. Тези действия са в нарушение на задълженията съгласно съвместната декларация между Европейския съюз и Турция. И вместо да ограничава трафика на хора, самата Турция се превърна в трафикант.

По думите на правителствения говорител предвид тези обстоятелства е застрашена националната сигулност на Гърция и тя недвусмислено упражнява своето суверенно право и конституционното си задължение да защитава своята цялост.

Атина ще поиска Европейската агенция за гранична и брегова охрана „Фронтекс" да се включи с бърза гранична намеса за защита на границите на Гърция, които също са граници на Европейския съюз.
Горните решения ще бъдат съобщени на европейския Съвет по външните работи, за да може Гърция да се възползва от временните мерки за справяне с извънредни ситуации.

Според гръцки официални представители на гръцко-турската сухопътна граница има струпване на близо 10 хиляди души.

Мигрантският натиск към Гърция се увеличи, след като Турция обяви, че ще започне да пропуска мигранти към Европа заради ситуацията в северозападна Сирия. Решението дойде, след като 33-ма турски войници бяха убити при въздушни удари в сирийската провинция Идлиб.

Последвайте канала на

Novini.bg
541 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
разстрел

2020.03.02 | 16:19

5

разстрел и бегом обратно в турция.

един каза

2020.03.02 | 14:08

4

сами една дума! Напалм!

2020.03.02 | 09:32

1

Така, ситуацията е ясно видима. Мисля, че заслужаваме по вече от това което се случва сега. Асад е убиец и трябва да бъде наказан. Той уби собствените си хора и ги принуди да мигрират.

трола Крум Усрания

2020.03.02 | 10:16

3

соросоидната к у р в а ,която гълта на цигани.

2020.03.02 | 10:02

2

Ходи се застреляй.мутро тролова!

Добави коментар

Водещи новини