Юристи: Носенето на маски срещу грип в Белгия не е законно

  • 27 февруари 2020 10:18

  • 917
  • 1
Юристи: Носенето на маски срещу грип в Белгия не е законно
© getty images

Носенето на обществени места на части от облекло, които закриват лицето, не е законно в Белгия. Това припомниха юристи, цитирани от местни медии, покрай мерките за предпазване от грип.

Адвокати уточняват, че за нарушаване на закона се предвижда глоба до 137 евро и/или лишаване от свобода от 1 до 7 дни. Законът влезе в сила през 2011 г. и целеше да защити жените от носенето на бурки.

Юристите поясняват, че духът на закона не е нарушен, когато се налага носенето на маски, за да се предотврати разпространението на зараза, както и когато това се изисква от работодателя или е свързано с проява като карнавал. За да се допусне изключение, законът предвижда издаването на разрешение от полицията за дадения случай.

Ген. Мутафчийски изнесе последни данни за коронавируса у нас

За да може предпазни маски да се носят законно, би било необходимо кралят да издаде нов указ, в който се посочват изключенията от общото правило. Юристите уточняват, че законът е създаден, за да не позволява на обществени места да се движат хора, чиято самоличност не може да се установи, както и за да подкрепи жените (в мюсюлманската общност). Белгия бе втората държава в света след Франция, която въведе подобно законодателство.

Novini.bg
917 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
тия

2020.02.27 | 18:29

1

нормални ли са?!

Добави коментар

Водещи новини