Испания прави опити да избегне идващата от Италия зараза

  • 26 февруари 2020 16:11

  • 1449
  • 1
Испания прави опити да избегне идващата от Италия зараза
© Pixabay

Испания прави опити да избегне идващата от Италия зараза, след като в рамките на 24 часа там беше съобщено за 8 вероятни случая на новия коронавирус, предаде Франс прес.

Като предпазна мярка стотици туристи са затворени в хотел на Канарските острови. Властите съветват да не се пътува до засегнатите от епидемията региони в Италия, както и до други рискови държави и задължително правят изследвания на пътници, които при завръщането си от чужбина проявяват симптоми.

Нов случай на коронавирус в Испания

Осем души са дали положителни проби в Испания и са хоспитализирани, но още не са излезли резултатите от втория тест, който окончателно да потвърди наличието на вируса, казват местните власти.
Половината от тези случаи са на канарския остров Тенерифе, край Мароко. Става дума за двойка италиански туристи и двама техни сънародници, с които са пътували. Заради тези случаи от вчера над 800 туристи са затворени в хотела, където са отседнали.

Отделен случай беше открит в Барселона - живееща в града италианка, която наскоро се върнала от пътуване в Италия. Един случай има в региона на Валенсия и още два в региона на Мадрид.
Досега Испания беше пощадена от коронавируса и имаше само два потвърдени случая в началото на февруари, но и двамата пациенти оздравяха.

Изправена пред това увеличаване на случаите и като се имат предвид много близките връзки между Италия и Испания, където живеят над 240 000 италианци, властите обявиха затягане на превантивните мерки. Министерството на здравеопазването не препоръчва пътуване в рискови райони като Северна Италия, китайския град Ухан, Япония, Южна Корея и Иран.

"Всички пациенти в болници, които са диагностицирани с респираторни заболявания с неизяснена причина, ще бъдат тествани, за да се потвърди или отхвърли вирусът", заяви снощи министърът на здравеопазването Салвадор Иля. Всички, които имат грипоподобни симптоми и през последните 14 дни са били в рискови райони, ще бъдат смятани за вероятни случаи и ще им бъдат направени тестове, добави министърът. "Испания има стабилна здравна система, подготвена да се справи със ситуацията", увери министърът.

Последвайте канала на

Novini.bg
1449 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.02.27 | 00:01

1

Интересно как ли ще стане,когато пътуват като изпуснати от затвор,като не могат без фиести и как да спрат туристите,които са като напаст в Испания. Наближава сезона и ще става много по-страшно,надявам се на разумност,но едва ли.

Добави коментар

Водещи новини