Гледай на живо

ЕВРО 2020: Италия - Уелс 0:0

ЕП определя своята позиция за предстоящите преговори с Великобритания

11 февруари 2020 10:13

ЕП определя своята позиция за предстоящите преговори с Великобритания
© Pixabay
257 0

Въз основа на предложението на Европейската комисия за указания за водене на преговори, представено от главния преговарящ на ЕС Мишел Барние в понеделник 3 февруари, ще бъде представена първоначална информация относно предстоящите преговори с британското правителство за новото партньорство след Брекзит.

Припомняме ви, че Обединеното кралство напусна Европейския съюз на 31 януари 2020 година. Ограниченият във времето преходен период, който бе одобрен като част от споразумението за оттегляне, започна на 1 февруари и приключва на 31 декември тази година.

 

ЕС се събуди без Великобритания

 

Указанията за водене на преговори са рамката, която установява целите и обхвата на дискусиите. Те трябва също да бъдат одобрени от представителите на държавите членки на ЕС27 в Съвета на ЕС.

Окончателното бъдещо споразумение се нуждае от одобрението на Европейския парламент, за да влезе в сила. В Парламента ще бъде установена специална група, за да следи отблизо преговорите водени от Комисията и да координира участието на Парламента по време на процедурата.

Очаква се Съветът да приеме своите насоки и да подкрепи указанията за водене на преговори от Комисията на 25 февруари, което ще позволи преговорите да започнат в началото на март.

Подробности очаквайте от екипа на NOVINI.BG в Страсбург.

Десислава Станева
257 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини