Полша и Франция се разбраха да възобновят консултациите с Германия във формата Ваймарски триъгълник

  • 03 февруари 2020 21:52

  • 1392
  • 2
Полша и Франция се разбраха да възобновят консултациите с Германия във формата Ваймарски триъгълник
© gettyimages

Варшава и Париж се договориха да възстановят т.нар. Ваймарски триъгълник - консултативен орган на Германия, Полша и Франция. Това съобщи полският премиер Матеуш Моравецки след среща с гостуващия в Полша френски президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на, предаде БТА.

По думите на Моравецки след излизането на Великобритания от ЕС гражданите на страните от "триъгълника" съставляват 42 на сто от цялото население на съюза.

Макрон се обяви за по-тесни връзки с Полша в ЕС след Брекзит

Трите държави "мислят еднакво в много области" и ако координират позициите си преди форуми на ЕС, "ще бъде по-лесно да убедят останалите партньори", каза той.

Според полския премиер Париж и Варшава, които имат съвпадащи интереси в общата селскостопанска политика, са постигнали пълно единодушие по въпроси на данъчното облагане, вкл. цифровия данък и високите ставки за големите корпорации.

Двете страни са са споразумели да си сътрудничат в инфраструктурата и новите технологии, както и в отбранителни сектор, добави Матеуш Моравецки. Ваймарският триъгълник е създаден през август 1991 г. с първоначална цел да подпомогне сближаването на Полша с ЕС и НАТО.

По-рано днес Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на се срещна с полския държавен глава Анджей Дуда. Двете държави подписаха програма за стратегическо сътрудничество за периода 2020-2024 г., както и споразумение за сътрудничество в кибернетичната сигурност. В програмата на френския гост са предвидени срещи с председателите на двете камари на полския парламент, а утре той ще изнесе лекция в Ягелонския университет в Краков.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1392 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
същата ситуация

2020.02.04 | 00:53

1

е била преди втората световна война.

чифутската мафия

2020.02.04 | 09:31

2

ни подготвя за новата световна.

Добави коментар

Водещи новини