Полицията в Лондон обяви ще започне да използва технология за лицево разпознаване

  • 24 януари 2020 21:44

  • 1366
  • 2
Полицията в Лондон обяви ще започне да използва технология за лицево разпознаване
© gettyimages

Полицията в Лондон обяви, че ще започне да използва технология за лицево разпознаване, за да идентифицира извършители на сериозни престъпления. Решението е взето въпреки полемиката, която поражда тази технология, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

След като е извършила изпитания в последните години, полицията в британската столица заяви днес, че ще разположи технологията на места, където е най-вероятно да бъдат локализирани извършителите на сериозни нарушения на закона.

Лицевото разпознаване допуска много грешки, особено при чернокожи и азиатци

Системата, която ще бъде внедрена, е предоставена от японската корпорация НЕК. Местата, на които ще бъде разположена, ще бъдат дефинирани на базата на разузнавателни данни. Полицията не казва нито къде са те, нито колко специални камери ще бъдат използвани.

Технологията ще бъде обозначена с табели и няма да бъде свързана със съществуващите охранителни камери или с камерите, носени от полицейските агенти, посочва полицията.

Допитванията до общественото мнение показват, че британците подкрепят технологията за лицево разпознаване. Правозащитни организации обаче казват, че това ще бъде отстъпление от фундаменталните права, включително правото на личен живот, правото на свобода на словото, на мирно събиране и на недискриминация, казва Анна Бикарели от правозащитната организация Амнести интернешънъл.

Полемиката относно технологията се дължи и на това, че в страната няма юридическа рамка за използването ѝ.

Създадоха бижу за лице, което блокира лицево разпознаване

Технологията ще позволи на полицията да "претърсва множеството от хора за лица, които после да провери дали съвпадат с лицата от списък на издирвани за сериозни престъпления, в това число за нападения с нож и огнестрелно оръжие, както и за сексуална експлоатация на деца. При тестовете с технологията лондонската полиция е идентифицирала 7 от 10 издирвани заподозрени, преминали покрай специалните камери.

Мая Йорданова
1366 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
.

2020.01.25 | 09:48

2

А телекрани кога ще въведат? /справка Оруел/

Mu

2020.01.25 | 01:07

1

В България сме много напред.
Хем си ги знаем, хем си ги гледаме по телевизията всеки ден.
И от ЕС ги знаят, и от САЩ , също. Ама нали е демокрация...
То демокрацията е само осмокласници, на други не се полага, щото много знаят

Добави коментар

Водещи новини