Гутериш: Продължаваме да губим войната срещу промените в климата

"Продължаваме да губим войната" срещу промените в климата, предупреди на Световния икономически форум в Давос генералният секретар на ООН Антониу ГутеришАнтониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски политик. Гутериш е роден в Лисабон на 30 април 1949 г. в религиозно, цитиран от Франс прес, предаде БТА.

Той подчерта, че ако не бъдат предприети бързо действия, "ние ще бъдем унищожени". Говорейки за "екзистенциална заплаха" за човечеството, Гутериш призова за "масирано пренасочване на ресурси" с цел преход към една "зелена икономика". Ако страните с големи емисии на парникови газове не се включат в международните усилия, "сме обречени", предупреди той.

МАЕ: Петролният сектор може да направи много повече за климатичните промени

Тазгодишната среща на Световния икономически форум в Давос е доминирана от въпроса за климата. В швейцарския курорт президентът на САЩ Доналд Тръмп и представители на неговата администрация обаче отхвърлиха тревожните предупреждения по този въпрос, отбелязва Франс прес.

Във вторник Тръмп разкритикува остро "пророците на обречеността и апокалиптичните прогнози" в реч в Давос, на която присъства и Грета Тунберг. Президентът на САЩ така и не се срещна на форума с шведската екоактивистка, но вчера тя бе подложена на остри нападки от американския министър на финансите Стивън Мнучин, с когото влезе в задочен словесен дуел.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет