Ирландският премиер обяви, че на 8 февруари ще има предсрочни избори

  • 14 януари 2020 16:05

  • 427
  • 0
Ирландският премиер обяви, че на 8 февруари ще има предсрочни избори
© Getty Images/Guliver

Ирландският премиер Лио Варадкар каза, че ще поиска президентът Майкъл Хигинс да разпусне парламента, за да бъдат произведени предсрочни избори на 8 февруари, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

"Винаги съм казвал, че избори трябва да има в най-подходящия за страната момент. Това време дойде", каза Варадкар на пресконференция.

Тъй като няма парламентарно мнозинство, дясноцентристката партия на премиера "Фина гейл" управлява Ирландия от парламентарните избори през 2016 г. с подкрепата на отдавнашния си опонент "Фина фойл". Няколко скандала обаче разклатиха устоите на този центристки съюз. Затова организирането на предсрочни избори беше до голяма степен очаквано.

Великобритания предлага ограничено споразумение за свободна търговия за уреждане на въпроса с Брекзит

Премиерът е уведомил министрите си, че ще отиде при президента, за да поиска одобрението му за започване на официална предизборната кампания за избори на 8 февруари, съобщиха вестник "Айриш таймс" и ирландската национална телевизия.

Министърът на младежта Катрин Запоун, независим депутат, заяви напът за днешното правителствено заседание, че очаква то да е последното преди изборите, които по думите й щели да бъдат произведени през февруари.

В неделя Варадкар заяви, че е взел решение за датата на парламентарните избори, но първо иска да се срещне днес с кабинета, след това да разговаря с лидера на основната опозиционна партия по темата и чак тогава да внесе яснота за датата.

Партията на Варадкар "Фина гейл" и другата десноцентристка политическа сила "Фина фойл" са със силно изравнени позиции в социологическите проучвания, но и на известна дистанция от останалите си конкуренти, което увеличава вероятността една от тези две формации - които имат сходна политика по въпросите за Брекзит и икономиката - да управлява Ирландия отново в правителство на малцинството, пише БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
427 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини