ЕК приела решение да спре одобрените предварително промени в правилата за международните превози

  • 18 декември 2019 14:18

  • 411
  • 0
ЕК приела решение да спре одобрените предварително промени в правилата за международните превози
© Pixabay

Европейската комисия е приела на вчерашното си заседание в Страсбург решение да спре одобрените неокончателно промени в правилата за международните пътни превози. Това съобщава тази сутрин изданието "Политико", като отбелязва, че решението все още не е представено официално.

Причината комисията да приеме подобно решение е, че новите правила, както бяха договорени преди седмица в среднощно закрито заседание, не помагат, а биха попречили за опазването на околната среда. ЕК си постави като основна цел в следващите пет години да защити природата, а новите правила предвиждат допълнително излишно движение на дизеловите камиони по европейските пътища.

Джамбазки: Постигна се "нещо като компромис" по пакет "Мобилност"

Цитиран е заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис, по чиито думи ЕК ще успее да спре въвеждането на промените с приемането на ново решение навреме. "Политико" отчита, че това е пъвият зрелищен сблъсък между новите ръководства на институциите на ЕС, а полза в случая имат противниците на промените - България, Румъния, Полша, Унгария, Латвия, Литва.

Говорител на ЕК днес уточни, че комисията ще направи оценка на въздействието на предвидените промени, свързани с връщането на камионите и техните водачи редовно в държавата на регистрация. Говорителят не пожела да отговори по същество на въпроса дали намеренията на ЕК ще възпрепятстват влизането в сила на новото законодателство.

Според говорителя засега не може да се предвиди колко време ще продължи оценката за въздействието. По неговите думи подготвените промени в правилата за превозвачите трябва да отговарят на усилията за опазване на природата, както и на изискванията за работата на единния пазар. Говорителят отбеляза, че някои от приетите промени не отговорят на законопроекта, внесен първоначално от комисията. 

България и Армения ще подпишат протокол във връзка с прилагането на споразумение на ЕС

БТА
411 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини