Британският парламент избра лейбъриста Линдзи Хойл за свой шеф

Новоизбраният състав на британския парламент се събра днес за първи път след изборите на 12 декември, в които Консервативната партия спечели убедителна победа, а главната опозиционна Лейбъристка партия претърпя съкрушително поражение, предадоха световните агенции. 

Тържествената церемония се състоя в Уестминстърския дворец на брега на Темза, където заседават и двете камари на парламента. Първата сесия започна с преизбирането на депутата лейбърист Линдзи Хойл за председател на Камарата на общините - долната камара. Всъщност той бе избран още на едно от последните заседания на предишния парламентарен състав малко преди разпускането му на 5 ноември.

Линдзи смени на този пост придобилия широка известност негов предшественик Джон Бъркоу, който бе обвиняван, че при липса на парламентарно мнозинство е нарушавал неписаните правила и е помагал на опонентите на Брекзит.

Борис Джонсън представя сделката си за Брекзит пред парламента в петък

Встъпвайки отново на поста, Хойл се зарече да бъде честен и безпристрастен в ролята си на усмирител на парламентарните страсти. "Спикерът трябва да се ползва с доверие", каза 62-годишният Хойл, цитиран от Ройтерс, преди двама депутати да изпълнят парламентарната традиция, като го довлекат до креслото на председателя.

Хойл е потомствен депутат. Избран е за първи път в Камарата на общините през 1997 г., баща му също е бил депутат от Лейбъристката партия.

Неговата съпартийка Лайза Нанди, смятана за вероятен наследник на лейбъристкия лидер Джереми Корбин, даде висока оценка на Хойл, наричайки го "човек от народа".

Хойл е известен и с това, че има няколко домашни любимци, кръстени на прочути британски политици. Сред тях е и папагал, наречен Борис. Хойл казва, че го е научил да произнася най-честата фраза от езика на председателите - "Ред, ред!", с която те охлаждат страстите в пленарната зала.

Брекзит ще има! Ето какви са условията, за да получите регистрация във Великобритания

Поздравявайки новоизбрания парламентарен ръководител, премиерът Борис Джонсън запя своя предизборен лозунг: "Нека да извършим Брекзит", и се обърна към него с думите: "Мисля, че дори вашият папагал, г-н председателю, вече е научил да повтаря тези думи."

Обръщайки се към всички депутати , Джонсън, цитиран от Асошиейтед прес, обеща, че "този парламент няма да губи времето на страната с безизходни ситуации, разделения и протакания".

Днешната тържествена сесия продължи с процесия на всичките 650 депутати до залата на горната камара - на лордовете, където те чуха послание от кралица Елизабет Втора, преди да се завърнат по местата си в долната камара, където положиха клетва.

Същинската работа на парламента започва утре. Една от първите му задачи е да гласува споразумението за Брекзит, договорено от Борис Джонсън, което предишният състав на парламента, в което консерваторите нямаха работно мнозинство, така и не можа да приеме. От канцеларията на премиера съобщиха, че правителството ще вмъкне в него нова клауза, която да изключи възможността преговорите за търговско споразумение с ЕС да продължат след края на следващата година. Това означава, че след изтичането на преходния период в края на 2020 г., Великобритания още в началото на 2021 г. може да се окаже без търговско споразумение с Брюксел, което разтревожи сериозно британските бизнес среди.

Очаква се законопроектът за развода с ЕС да бъде гласуван на първо четене в петък. Според него страната ще напусне Евросъюза на 31 януари и ще започне преходният период, който ще трае до края на 2020 г. През това време Обединеното кралство ще остане де факто член на ЕС, но без права за гласуване. Малцина наблюдатели вярват, че търговското споразумение може да бъде постигнато за този едногодишен период.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Следите ли вота за президент на САЩ?

Следите ли вота за президент на САЩ?

Избрано от Интернет