Каракачанов открива тренировъчен център за авиацията в Хърватия

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заминава днес, 10 декември, на посещение в Република Хърватия, за да участва в официалното откриване на Тренировъчния център на многонационалната програма за подготовка на авиационни формирования за специални операции. България заедно с Хърватия, Унгария и Словения е сред страните-учредители на програмата.

На церемонията, която ще се проведе на 11 декември в авиобаза Земуник край гр.Задар, ще присъстват заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, командирът на авиобаза Крумово бригаден генерал Димитър Иванов, офицери от командването на ВВС. Инициативата за създаване на многонационалната програма е насочена към стандартизирането на подготовката и повишаването на оперативната съвместимост на тактическите авиационни формирования за специални операции в региона. България ще участва в програмата с обучението на екипажи и вертолети AS-532AL „Кугър“ от състава на авиобаза Крумово.

ВМС във Варна получиха още един хеликоптер

Подготовката на екипажите от армиите на четирите страни-членки на НАТО – България, Хърватия, Унгария и Словения, ще се провежда под формата на летателни тренировки (летателни учения) с нарастваща сложност на изпълнение на мисиите, с възможности за интегриране на сухопътни и морски формирования на Силите за специални операции. Предвижда се също ученията да се провеждат в различни специализирани полигони на страните-участнички в програмата с имитиране на заплахи от наземни, въздушни или морски средства, както и с участието в тренировките на формирования за противовъздушна отбрана и зенитно-ракетни войски и на други конвенционални сили и средства. Целта е подготовката да се провежда в разнообразна среда с различна степен на заплаха, позволяваща отработването на всички етапи на изпълнение на мисия, с възможност за смяна на определени нива на командване и управление.

Целите и принципните положения на програмата са утвърдени с Меморандум за разбирателство между министерствата на отбраната на България, Хърватия, Унгария и Словения относно създаването на Многонационална програма за подготовка на авиационни формирования за специални операции, ратифициран със закон, приет от 44-то Народно събрание на 6 февруари 2019 г.

Коментари

 1. 2019.12.10 | 12:22

  Известно е от историята ,че съюзниците на България винаги губят.НАТО е вече в мозъчна смърт.Най добре е Каракачанов да вика руски експерти.

  1. 2019.12.15 | 09:16

   Кажи колко копейки имаш в джоба тая сутри

 2. 2019.12.10 | 12:45

  А,с ИЗПРАНИ дънки ли е???????????????????????????????

 3. 2019.12.10 | 12:17

  Ох софрица, с бистра хладна водица, където малка ръчица, ще грабне голямата пица.

 4. 2019.12.10 | 11:30

  ЦЕНТЪРЪТ МОЖЕШЕ ДА Е В БЪЛГАРИЯ, АКО РАДЕВ НЕ БЕШЕ РУСОФИЛ, А БОРИСОВ И КАРАКАЧАНОВ ПРОЯВИЛИ ПОНЕ МАЛКО АКТИВНОСТ В ПОЛИТИКАТА ОСВЕН ЗА РУСКАТА ГАЗ.

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Избрано от Интернет