Тигровият комар е реална заплаха за Европа

  • 04 декември 2019 14:29

  • 455
  • 0
Тигровият комар е реална заплаха за Европа
© Pixabay

Азиатските тигрови комари, които могат да предават повече от 20 фатални вируса, са истински кошмар за европейските държави, казаха експерти, предава Anadolu Agency.

“За страни като Италия, Франция и Испания това вече е много лош сценарий. Те вече не могат да премахнат азиатския тигров комар, а просто се опитват да намалят неговия брой и да намалят до минимум ефектите“, споделя в интервю Соерен Метелма - учен от Университета в Ливърпул.

Опасен комар долетя в България

„Азиатският тигров комар може да предава повече от 20 различни вируса като денга, чикунгуня, Зика, жълта треска и също някои филарийните червеи, като кучешки сърдечни червеи“ каза той.

юТой смята, че настъпващата климатична криза, водеща до по-топли температури, може да играе роля в разпространението на инфекции, които са пренасяни от комари.

„Мисля, че най-добрият начин да се избегнат случаите в Европа е да се помогне да се намали техният брой в тропиците. Ако има по-малко случаи в тропиците, по-малко пътници ще се заразяват и пренасят болестта в Европа“, добави Соерен Метелма.

Тигров комар разнася 22 вида болести

Последвайте канала на

Калина Христова
455 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини