Борис Джонсън към лидерите на НАТО: Много е важно е Пактът да запази единство

Британският премиер Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е призова за единство в НАТО, при пристигането си за срещата на върха на алианса, която се провежда в хотел "Гроув" в голфкомплекс край Лондон, предадоха световните агенции.

Джонсън припомни, че Северноатлантическият алианс укрепва сигурността на един милиард души. "Много важно е алиансът да запази единството си. Онова, което ни обединява, е много повече от онова, за което нашите мнения се разминават", допълни той. Премиерът припомни, че в основата на ангажимента на НАТО е взаимната защита на страните в случай на необходимост. "Един за всички, всички за един", заяви Джонсън при пристигането си за работната сесия на лидерите на Пакта.

В Лондон започва двудневната среща на върха на НАТО

Разногласията обаче излязоха наяве още вчера в първия ден на двустранната среща. Доналд Тръмп и Еманюел Макрон влязоха в сблъсък относно критиките на Макрон за алианса и за турската военна операция в Северна Сирия.

Британският премиер обаче се опитва да съчетава домакинството на форума на върха на НАТО с предизборната кампания за изборите на 12 декември, отбелязва АП. Визитата на Тръмп във Великобритания, където той е доста непопулярен, може да усложни предизборната кампания. Джонсън иска да избегне твърденията, че е близък с американския лидер и не се снима с него вчера, когато двамата се срещнаха на Даунинг стрийт 10.

Тръмп и Макрон в бурен спор за бойците на "Ислямска държава"

Днес премиерът отхвърли твърденията, че се опитва да избягва Тръмп. Вчера пък Тръмп похвали Джонсън, като го нарече много способен, но избегна коментари за британските избори. Той само отрече твърденията, че САЩ имали намерение да включат финансираната от държавата британска здравна система в преговорите за бъдеща търговска сделка с Великобритания. Съдбата на здравната система е ключов въпрос в предизборната кампания на лейбъристката опозиция.

След домакинството на срещата на НАТО по-късно днес Джонсън подновява предизборната си кампания.

Коментари

  1. 2019.12.04 | 12:35

    Точно този да използва думата "единство" е нелепо.

    1. 2019.12.04 | 13:15

      Чао чао скоро ще е bay BAY

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Избрано от Интернет