ЕК приема становища относно проектите на бюджетни планове за еврозоната

  • 20 ноември 2019 14:23

  • 140
  • 0
ЕК приема становища относно проектите на бюджетни планове за еврозоната
© Pixabay

Европейската комисия представи становищата си относно проектите на бюджетни планове за 2020 г. на държавите членки от еврозоната, предприе мерки съгласно Пакта за стабилност и растеж за Унгария и Румъния и прие четвъртия доклад за засилено наблюдение по отношение на Гърция.

От юли тази година и за първи път от 2002 г. насам нито една държава членка от еврозоната не е подложена на процедурата при прекомерен дефицит. Очаква се съотношението на дълга към БВП в еврозоната да продължи да намалява, както през последните години, и да намалее от около 86 % през 2019 г. на около 85 % през 2020 г. Това се случва в контекста на отслабваща европейска и световна икономика.

След неотдавнашната есенна икономическа прогноза от 2019 г. и консултации с държавите членки Комисията прие становищата си относно проектите на бюджетни планове на всички държави от еврозоната. Тя констатира, че нито един от проектите на бюджетни планове за 2020 г. не се отклонява особено сериозно от изискванията на Пакта за стабилност и растеж.

МФ публикува законопроекта за държавния бюджет за 2020 г.

През 2020 г. плановете на Германия, Ирландия, Гърция, Кипър, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия и Австрия спазват Пакта за стабилност и растеж; Естония и Латвия спазват изискванията като цяло, а плановете на Белгия, Испания, Франция, Италия, Португалия, Словения, Словакия и Финландия пораждат риск от неспазване на Пакта за стабилност и растеж през следващата година.

Последвайте канала на

Десислава Станева
140 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини