Туристическият наплив съсипва Прага

18 ноември 2019 10:54

Туристическият наплив съсипва Прага
© Pixabay
437 0

Туристическият наплив съсипва Прага - това е усещането на мнозина от местните жители. Все повече хора бягат от центъра на чешката столица, която според тях, губи автентичния си вид заради унифицираните туристически стоки и услуги навсякъде по света, информира БНТ.

Една от най- красивите гледки в Европа - към Стария град на Прага - магнетично място, в което вековете са оставили своя неповторим отпечатък. Но режисьорът Павел Качирек вече не изпитва разливаща се наслада, когато поглежда пред прозореца на апартамента си. Горчивото чувство е, че естествената красота е помрачена заради туристите.

"Градът изгуби облика си. Паметниците са си тук, кулите, готическите и бароковите сгради стоят. Но върху всичко има украса в стил Дисниленд - и то само, за да привлича туристите", заяви Павел Качирек, режисьор на документални филми.

Огромният поток туристи носи сериозни приходи, но и големи проблеми за местните.

Според Качирек хората се изнесоха.  "Заедно с тях и услугите, магазините, евтините ресторанти, така че промяната се отрази много отрицателно на местните, много от които вече не живеят тук.", смята той.

Основен проблем е липсата на жилища в центъра, където повечето апартаменти са превърнати в офиси или се дават под наем за кратък престой на чужденци. Популярен сайт за споделени апартаменти има 12 000 регистрирани имота в Прага.

По стълбите към Пражкия замък минават хиляди туристи на ден. Точно под прозорците на дома на архитекта Кристоф Ханзлик, строен през 17 - ти век. "Всички проблеми имат един корен. Ако това бреме намалее, може би хората ще започнат да се завръщат.", категоричен е Кристоф Ханзлик. 

Чехия се присъедини към държавите от ЕС, отхвърлящи глобалния пакт на ООН за миграцията

Данните са красноречиви. През 1990 година регистрираните избиратели от района в центъра а Прага са били 36 800, а през 2017 - та - са с 15 хиляди по - малко. Миналата година 8 милиона туристи са посетили Прага, чието население е 1 милион и 300 хиляди души.

Според Зденек Хриб, кмет на града Прага определено води неравна битка със свръхтуризма. "Броят на туристите е по-голям, отколкото можем да понесем. Ние сме един от най- посещаваните градове в Европа. ", пояснява той.

Но монетата има и друга страна. Когато преди 30 години пада комунизмът, Прага е нешлифован диамант - с рушащи се сгради, мръсен въздух и лоши комунални услуги. Оттогава до днес в туризма и облика на града са инвестирани колосални суми и това прави региона един от най- богатите в централна и източна Европа. Но и проблемите са много - непоносимият шум нощем, тоновете отпадъци и кича, който залива историческата част на града. Местните избягват центъра, освен по една причина - да посетят наистина неповторима бирария."Опасявам се, че няма вече много кръчми в центъра. Това е една от последните традиционни бирарии, посещавана от редовните си клиенти.", каза Мартин Хлавак, счетоводител.

Властите в Прага вземат мерки - вдигат туристическата такса, забраняват бизнеси като снимане с костюми на панда и предвиждат намаляване на глезотиите за туристи, в замяна на подобряване живота на местните хора. И все пак ...градът им си остава един от най-привлекателните за любителите на пътешествия по света.

Novini.bg
437 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини