Германия отбелязва 30-ата годишнина от падането на Берлинската стена

Германия отбелязва днес 30-годишнината от падането на Берлинската стена. Символът на разделения свят рухва вечерта на 9-и ноември 1989 г., 28 години след построяването ѝ.

,,Вдигнете бариерата'' скандират берлинчани, след като ЦК на комунистическата партия решава да облекчи режима за задгранични пътувания. А той влиза в сила ''веднага, незабавно'' след оповестяването му, всъщност плод на объркване у члена на политбюро Гюнтер Шабовски, който съобщава новината.

Сасоли: Падането на Берлинската стена положи основите на съвременна Европа

Тази вечер пред Бранденбургската врата в сърцето на Берлин ще се състои грандиозен концерт, на който се очаква да присъстват президентът Франк-Валтер Щайнмайер, канцлерът Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се, както и президентите на четири бивши социалистически страни - Полша, Чехия, Словакия и Унгария, които имат заслуги за отварянето на границите за граждани на ГДР през лятото на 89-та.

В Германия отбелязват 58-годишнината от началото на изграждането на Берлинската стена

През цялата отминаваща седмица в Берлин изложби, 3D инсталации и прожекции на документални филми припомниха на берлинчани и гостите на германската столица събитията от нощта на 9-и срещу 10-и ноември, съобщи БНР.

Коментари

  1. 2019.11.09 | 08:18

    Точно, дивите селяни на изток да заминават

  2. 2019.11.09 | 08:13

    От 20 милиона източни немци около 20 000 берлинчани са участвали в събарянето, американските и западно-швабските медии раздуха до крайност събитието. Източните немци в мнозинството си тъжат и копнеят за ГДР, обществено движение за възстановяване на Берлинската стена със дарения и доброволен труд набира привърженици.

  3. 2019.11.09 | 07:30

    Това е много голяма грешка, че няма стена

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Избрано от Интернет