ДЮП е твърдо против споразумението на Джонсън за Брекзит

  • 26 октомври 2019 21:24

  • 2697
  • 1
ДЮП е твърдо против споразумението на Джонсън за Брекзит
© gettyimages

Демократичната юнионистка партия (ДЮП) препотвърди днес на конгрес в Белфаст решимостта си да осуети споразумението за Брекзит, договорено от британския премиер Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е, предаде БТА.

Със своите 10 депутати в Камарата на общините ултраконсервативната протестантска формация от Северна Ирландия, според която съюзът с Великобритания е жизеноважен, се превърна в ключов фактор в британската политика, като от нея зависи парламентарното мнозинство на управляващите консерватори.

Юнионистите блокираха двата варианта на споразумението, сключено от Лондон за Брекзит - първо от министър-председателката Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в, а след това и от наследника й Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е. Малката северноирландска партия иска Великобритания да напусне ЕС със споразумение, но не и с договореното от Джонсън.

"Без промени ние няма да гласуваме споразумението на премиера", предупреди лидерката на ДЮП Арлийн Фостър. Тя се аргументира, че това споразумение е вредно за икономиката на Северна Ирландия и "би отслабило основите на тази голяма Великобритания". "Гласовете ни имат значение и ще имат значение през идните дни", подчерта Фостър.

На гласуване, насрочено за понеделник, Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е се надява, че ще може да предизвика предсрочни избори, но за целта ще се нуждае от мнозинство от две трети. От предсрочните избори през 2017 година, след които Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в изгуби мнозинството си, ДЮП има решаващата дума за Брекзит и фактът, че партията отхвърли споразумението на Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в, доведе до оставката ѝ преди пет месеца.

Мая Йорданова
2697 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.10.26 | 23:25

1

Психар

Добави коментар

Водещи новини