Доналд Туск: ЕС никога няма да реши да се раздели с Лондон без споразумение

  • 22 октомври 2019 10:42

  • 780
  • 0
Доналд Туск: ЕС никога няма да реши да се раздели с Лондон без споразумение
© Getty (архив)

Европейският съюз никога няма да реши да се раздели с Великобритания без споразумение. Това заяви в Европейския парламент днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Той добави, че е във връзка с държавните и правителствените ръководители в ЕС по въпроса как да се действа с молбата на правителството в Лондон за ново отлагане на оттеглянето на Великобритания.

"Ще решим в следващите дни, много е важно какъв път ще избере британският парламент. Трябва да бъдем готови за всякакво развитие, но едно трябва да бъде ясно - раздяла без споразумение никога няма да бъде предпочитанието на ЕС", заяви Туск.

"Беше болезнено толкова много време да се отдели на въпроса с британското напускане", посочи пред евродепутатите председателят на Европейската комисия Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето. "По неговите думи са прахосани много време и енергия. Беше необходима огромна работа за постигане на промените в споразумението с Лондон", допълни той.

"Винаги ще съжалявам за решението на британците да напуснат, но поне сме сигурни, че направихме всичко по силите си раздялата да бъде по правила и да подготвим ЕС за всякакво развитие, независимо от събитията във Великобритания", посочи Юнкер. Той подкрепи решението на ЕП да не се произнася по договорените промени в споразумението, докато не бъде ясно становището на британските депутати.

Последвайте канала на

БТА
780 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини