Британският парламент се събра на извънредно заседание за Брекзит

Британският парламент започна тази сутрин извънредното си заседание, посветено изцяло на споразумението за излизане на Обединеното кралство от ЕС, съобщи Франс прес.

Депутатите ще гласуват по сделката за Брекзит, сключена в четвъртък от Лондон и Брюксел. Очаква се вотът да бъде много оспорван.

Това е първото съботно заседание на парламента от войната за Фолклендските острови преди 37 години.

Премиерът Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е заяви, че това заседание дава исторически шанс на Обединеното кралство и на Европейския съюз да продължат напред. По думите му това е най-доброто споразумение и за двете страни.

Планът на Джонсън да прокара сделката за Брекзит в парламента обаче се натъкна на препятствие, съобщи Асошиейтед прес.

Председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу каза, че първо ще има гласуване по поправка, отлагаща вота за одобряване на споразумението.

Зад поправката стои бившият консервативен депутат Оливър Летуин, изгонен от партията от Джонсън. Неговото предложение, имащо подкрепата на народни представители от различни партии, е да бъде отложено решението дали да се даде подкрепа за сделката, докато парламентът не приеме приети всички закони, необходими за прилагането й, отбеляза Ройтерс.

Ако поправката бъде одобрена от парламента, сделката на Джонсън няма да бъде гласувана днес.

Британското правителство заяви, че ще каже на депутатите от Консервативната партия да напуснат заседанието, ако поправката бъде приета.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет