Захариева в Загреб: Радвам се, че Хърватското председателство на ЕС продължава работата по нашите приоритети

Приветстваме поставянето на Западните Балкани сред приоритетите на Хърватското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2020 г., както и организирането на Среща на върха за региона след тази в София. С тези думи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на се обърна към хърватския си колега Гордан Гърлич-Радман, с когото разговаря днес в Загреб, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Захариева е на официално посещение в Република Хърватия.

,,Приоритетите ни са свързани със свързаност, растеж, защита на европейските граждани и сигурност, миграция, и, разбира се, разширяването. Надяваме се Срещата на върха на 7 май догодина в Загреб да е успешна и бихме искали да ни помогнете с опита от вашето Председателство'', каза Гордан Гърлич-Радман.

,,Ще координираме вашето председателство на Съвета и нашето съвместно председателство с Република Северна Македония на Берлинския процес'', каза Захариева.

И двамата министри изразиха разочарованието си, че Европейският съвет не постигна консенсус по решение за започване на преговори за членство с Република Албания и Република Северна Македония.

,,Нашите премиери Борисов и Пленкович се бориха много на вчерашния Европейски съвет за нашите приятели от Тирана и Скопие. Мислим, че най-силният мотив за реформи в региона е членството в ЕС'', подчерта българският първи дипломат.

,,Нашето партньорство се развива и в рамките на ЕС, и в НАТО. София и Загреб трябва да се ангажират да работят за ново стратегическо измерение на своите взаимоотношения чрез задълбочаване и засилване на сътрудничеството си в ключови области като сигурност и отбрана, правоприлагане, търговски и икономически връзки, туризъм, образование, наука и култура'', добави Захариева.

Двете държави са толкова близки, но все още не са свързани с директна самолетна линия. Това допълнително ще стимулира българите да почиват в страната, въпреки че и в момента Хърватия е популярна дестинация за пътувания на български туристи. Общият брой отчетени пътувания на български граждани през 2018 г. е 36 222, а на хървати у нас - 22 332.

Имаме поле за развитие и в търговско-икономическата област. Въпреки нашата близост, стокообменът ни за 2018 г. е 281 млн. евро. Спрямо 2017 г., това е ръст от 45%, но двамата министри бяха убедени, че има потенциал за много по-високи постижения между нашите държави.

,,Трябва да работим за подобряване на свързаността. Бизнес контактите и туристите ще се увеличат, ако имаме директни полети и ако развием Коридор 7 по Дунавската стратегия, защото сега нашите компании трябва да транспортират стоките си между нашите страни, преминавайки през държави извън ЕС'', каза Захариева.

,,Напълно съм съгласен с вас, трябва да работим за привличане на интереса на авиокомпаниите към този маршрут'', каза Гърлич-Радман.

,,Хърватия е доволна, че Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование е новият шеф на Международния валутен фонд. Тя получи пълната ни подкрепа'', добави той.

Двамата министри ще работят заедно за приемането на двете страни в Шенген, еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Захариева констатира, че след избирането на Гърлич-Радман за министър на външните работи и на европейските въпроси, вече има двама външни министри, които говорят перфектно български език.

Хърватският първи дипломат е работил в посолството на Хърватия в София преди 25 години, но още говори езика ни без акцент. Днес той чете на български език книгата ''Българските градинари в Хърватия'', които помагат на хърватския народ и в най-тежките години на ХХ век – по време на Втората световна война.

,,Имам прекрасни спомени от вашата страна от времето, когато бях дипломат в София. Обиколил съм много градове - Копривщица, Варна, Русе, Пловдив. Спомням си и католическата църква “Свети Йосиф” в Бърдарски геран. Пътят от Дубровник до Чипровци е като първият Път на коприната'', каза Радман-Гърлич.

,,Мисля, че нашите две държави всъщност са измислили първи свободната търговия, когато с Дубровнишката грамота цар Иван Асен II дава право на търговците от Дубровник да търгуват свободно в България'', каза Захариева.

По време на визитата си вицепремиерът Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на се срещна още с председателя на хърватския Сабор (парламент) Гордан Яндрокович, както и с представители на българската общност.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Какъв ще бъде президентският мандат на Джо Байдън?

Какъв ще бъде президентският мандат на Джо Байдън?

Избрано от Интернет