Тежки присъди за полското семейство "фараони"

  • 16 октомври 2019 16:32

  • 831
  • 1
 Тежки присъди за полското семейство "фараони"
© Getty (архив)

Полски съд постанови днес тежки присъди срещу съпружеска двойка, създала финансова пирамида, която е събрала вноски на стойност около 200 милиона евро от близо 18 000 клиенти на инвестиционната им компания "Амбър голд", предаде АФП.

Марчин П. бе осъден на 15 години затвор, а съпругата му Катажина - на 12 години и половина. Престъпната схема е действала през 2009-2012 г. "Фараоните" са обещавали на вложителите да инвестират парите им в злато или други благородни метали и пирамидата растяла, като в началото изплащала големи лихви, достигащи до 16 процента годишно.

Обвинени и в пране на пари (тъй като набраните фондове преминавали през множество сметки и компании на групировката, между които и нискотарифната авиокомпания "OLT Express", която бързо фалирала), двамата съпрузи трябва да платят глоба от близо 70 000 евро и да обезщетят жертвите си. Двамата осъдени имат забрана да се занимават с икономическа дейност през следващите 10 години. Само малка част от всички изчезнали средства е възстановена.

Процесът имаше и политическа страна: консервативните националисти от управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) критикуваха центристките си предшественици, че не са следили ефективно дейността на "Амбър голд" и не са проучили миналото на нейния учредител, осъден няколко пъти за измами.

Парламентарна комисия, създадена по инициатива на ПиС, проведе разследване по случая, призовавайки като свидетел и сегашния председател на Европейския съвет Доналд Туск, който е бивш полски министър-председател.

 

БТА
831 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.10.16 | 17:45

1

A дано и у нас такива осъдени

Добави коментар

Водещи новини