Все по-вероятно е изключването на Щрахе от Австрийската партия на свободата

30 септември 2019 20:58

Все по-вероятно е изключването на Щрахе от Австрийската партия на свободата
© Getty Images/Guliver
487 0

След историческата загуба на парламентарните избори Австрийската партия на свободата /АПС/ иска да постави ново начало. За тази цел ще е необходимо да реши каква ще е съдбата на стария партиен шеф Хайнц-Кристиан Щрахе след печално известната "афера Ибиса" и новите подозрения за злоупотреба с партийни пари. Утре партийните функционери ще решават този въпрос и вече се появиха доста признаци, които сочат, че партията ще скъса със стария си водач.

Само няколко дни преди изборите прогнозите предричаха оспорвано второ място между АПС и Австрийската социалдемократическа партия, но след като станаха известни последните подозрения за злоупотреба с партийни пари, доверието в партията се срина на вчерашните избори и достигна най-ниската си точка от последните 17 години.

Днес критика срещу Щрахе отправиха провинциалните партийни ръководители, някои от тях ясно изразиха желание утре да се реши изключването му от партията. Очакванията са били, заявиха някои от тях, днес той сам да напусне, но това не се случи.

Разочарование и нападки на фейсбук страницата на Щрахе са поместили днес много от бившите му привърженици. В отговор Щрахе критикува своя наследник Хофер за отношението му към Народната партия и нежеланието му да го защити срещу обвиненията.

Все още не е известно дали съпругата му Филипа ще се откаже от депутатския мандат. В листата на виенската организация на партията тя заема третото място. Според някои медии Филипа Щрахе вече се е отказала, но сведенията не са потвърдени.

Необходима е ясна позиция към Щрахе - или да бъде изключен, или двете страни да се помирят, е експертното мнение на Якоб Мориц Еберл от Виенския университет. Среден път не е възможен и добавя, че изглежда партията ще скъса със Щрахе. И според политологът Томас Хофер изключването е предстоящо. 

БТА
487 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини