С парашутни скокове в Холандия бе чествана годишнина от военна операция през ВСВ

Хиляди парашутисти се изсипаха в синьото небе на Източна Холандия днес по повод 75-ата годишнина от дръзката, но неуспешна мисия през Втората световна война, с която съюзническите генерали се надяваха да се сложи бърз край на световния конфликт, предаде БТА.

Операция "Маркет Гардън" бе несполучлив план на британския фелдмаршал Бърнард Монтгомъри, предвиждащ да бъдат пуснати 35 000 парашутисти дълбоко в тила на врага в окупираната от нацисти Холандия, които да завладеят и осигурят ключови пътища и мостове, за да могат съюзническите сили в Белгия да навлязат в индустриализираните централни части на Германия и да сложат край на Втората световна война.

Днес военни самолети прелетяха ниско над Източна Холандия и парашутистите скачаха. Хиляди зрители гледаха и аплодираха, преминаващите край тях войници. Първа британска въздушнодесантна дивизия води военновъздушния десант през септември 1944 година, в който участват и 82-ра американска въздушнодесантна дивизия, 101-ва американска въздушнодесантна дивизия и полска парашутна бригада. След като стъпват на земята, съюзническите сили се сблъскват с упоритата съпротива на германците край град Арнем и напредването им е спряно на мост над река Рейн.

Повече съюзнически войници - около 11 500 - са загинали в деветте дни на операция "Маркет гардън", отколкото при десанта в Нормандия. Британският принц Чарлз и някогашната холандска кралица Беатрикс присъстваха на честванията.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Избрано от Интернет