Британските университети губят позиции в световната класация

Близо два на всеки три британски университета, които са сред водещите 200 в света, са направили отстъпления в таблицата, а Брекзит може да навреди още повече на тяхната репутация, предупредиха експерти.

„Кембридж“ е слязъл от второ на трето място в класацията на университетите по света, отстъпвайки на Калифорнийския институт за технологии, а подобна тенденция се наблюдава и при някои от водещите лондонски университети. Освен това по-малко британски университети влизат сред челните 200 в последната класация, предаде БНР.

От общо 28-те британски висши учебни заведения, 18 са отстъпили поне с едно място надолу за последните 12 месеца. Засилващата се конкуренция от Азия е една от причините за отстъплението. Япония е изместила Великобритания от второто място като най-добре представена нация, когато става дума за броя на университетите.

Експерти в сферата на образованието обаче предупреждават, че Брекзит може да доведе до още по-голямо спадане на популярността на британските университети. Един от тях, Фил Бати, казва, че британските университети, които винаги са успявали да привличат най-талантливите студенти и учени от цял свят, сега изпитват затруднения да поддържат тази тенденция със задаващия се Брекзит.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Следите ли вота за президент на САЩ?

Следите ли вота за президент на САЩ?

Избрано от Интернет