Пилотите на Бритиш еъруейз започнаха безпрецедентна 48-часова стачка

  • 09 септември 2019 06:41

  • 997
  • 1
Пилотите на Бритиш еъруейз започнаха безпрецедентна 48-часова стачка
© Getty Images/Guliver

Пилотите на британския превозвач Бритиш еъруейз (British Airways) започнаха в полунощ /местно време/ 48-часова стачка с искания за увеличаване на възнагражденията и подобряване на условията на труд, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

Заради стачката, която може да стане най-голямата в историята на компанията, Бритиш еъруейз беше принудена да отмени 1500 полета. Най-малко 280 хиляди пътници ще бъдат засегнати, съобщава в. "Дейли телеграф".

В хода на досегашните преговори синдикатът на пилотите БАЛПА (BALPA) отхвърли предложението на авиокомпанията за вдигане на заплатите с 11,5 процента за три години. Синдикатът настоява, че това е недостатъчно, защото финансовите показатели на компанията сега ѝ позволяват да направи на пилотите по-добро предложение. Бритиш еъруейз от своя страна заяви, че стачните действия са неоправдани, защото предложението ѝ за вдигане на заплатите е "достойно".

Хиляди пасажери бяха принудени да търсят алтернативни варианти на пътуванията си, а авиокомпанията беше подложена на критики за начина си за комуникация с пътниците преди стачката, отбелязва Ройтерс. "Тази стачка ще струва на компанията много повече, отколкото инвестициите, необходими за уреждане на този спор", заяви генералният секретар на БАЛПА Брайън Стрътън в навечерието на стачката. "Време е да се върнем на масата за преговорите и заедно да стигнем до сериозна оферта, която ще сложи край на този спор", добави той.

Говорител на британския премиер Борис Джонсън призова и двете страни да прекратят спора.

Командирите на полети на Бритиш еъруейз сега получават средно 167 хиляди паунда /205 хиляди долара/ годишно. Средната годишна заплата на вторите пилоти възлиза на 70 хиляди паунда /86 хиляди долара/, отбелязва ТАСС.

БТА
997 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
В страните с комунистически партии

2019.09.09 | 08:12

1

седесарските търтеи и дерибеи не могат да правят каквото си искат, а в седесарска пeдepacтка България народът стачкува, протестира, мутро-синия режим се прави че не вижда - тъпата Тиква: "Ще поскачат, ще им омръзне и ше се разотидат".

Добави коментар

Водещи новини