Женевските конвенции не се зачитат, заяви ръководителят на Червения кръст

Ръководителят на Международния комитет на Червения кръст Петер Маурер предупреди, че 70 години след приемането на Женевските конвенции за ограничаване варварството на войната ужасяващите страдания в днешните конфликти показват, че те не се зачитат, предаде Асошиейтед прес.

На заседание на Съвета за сигурност на ООН по случай отбелязването на годишнината Маурер каза, че продължаващото нарушаване на записаните в конвенциите правила не означават, че те са неадекватни, "а че по-скоро неадекватни са усилията да бъде гарантирано зачитането им".

"Можем - и трябва - да направим повече. Вие можете да направите повече", обърне се той към 15-те членки на съвета.

Четирите Женевски конвенции са приети на 11 август 1949 г.

Пред съвета германският министър на външните работи Хайко Маас заяви, че конвенциите са "крайъгълният камък на международното хуманитарно право, а техният дух е поддържан от смелите мъже и жени в хуманитарните операции по целия свят, посветили живота си на това да спасяват живота на другите".

Маас обаче добави, че зачитането на хуманитарното право "отслабва", а сложността на съвременната война увеличава смъртоносните предизвикателства. Той даде за пример действията на екстремистки групировки, конфликтите без граници и ежедневните нападения срещу цивилни, здравни нападения и училища.

"Предаваме най-уязвимите", каза Маас. "Не спазваме правните и етичните си задължения. Мирът е заплашен, когато хиляди хора умират, когато десетки хиляди се страхуват за живота си", добави той.
Полският министър на външните работи Яцек Чапутович, който е председател на съвета този месец, заяви, че най-голямото предизвикателство пред опазването на човешкия живот в съвременните конфликти е да бъде гарантирано, че въоръжените сили и въоръжените групировки зачитат правилата за водене на война.

"Тези нарушения на хуманитарното право стават по ред причини: брутален начин на водене на война, готовност за сплашване на опоненти, чувство за безнаказаност у извършителите", каза Чапутович. "Ако съществуващите правила се спазваха, нямаше да има толкова човешкото страдание в съвременните въоръжени конфликти", добави той.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет