Страните по сделката за иранската ядрена програма проведоха конструктивни разговори във Виена

  • 28 юли 2019 21:17

  • 508
  • 0
 Страните по сделката за иранската ядрена програма проведоха конструктивни разговори във Виена
© Getty Images

Иран заяви, че извънредната среща между страните по сделката за иранската ядрена програма днес във Виена е преминала добре, но каза, че ще продължи да намалява своите ангажименти по ядреното споразумение, ако европейците не го спасят, предадоха световните агенции.

"Атмосферата беше конструктивна. Дискусиите бяха добри", заяви иранският заместник-министър на външните работи Абас Арагчи. "Не мога да кажа, че сме решили всичко", но всички страни са "решени да спасят сделката", заяви той.
"Както сме казвали, ще продължим да намаляваме нашите ангажименти по сделката, докато европейците не гарантират интересите на Иран съгласно нея", подчерта Арагчи.

Страните по сделката от 2015 г. се събраха на извънредна среща, свикана в отговор на повишаването на напрежението между Иран и Запада. Великобритания, Франция, Германия, Русия, Китай и Иран се опитват да спасят споразумението, след като САЩ се изтеглиха от него през май 2018 г. и възобновиха и засилиха санкциите срещу Техеран.

Според Арагчи страните по сделката възнамеряват в скоро време да проведат среща на ниво министри. По думите му механизмът ИНСТЕКС още не работи, но е в последен етап на подготовка.

Арагчи каза, че на срещата е бил обсъден въпросът със задържането на танкер с ирански петрол в Гибралтарския проток, което той определи като нарушение на ядреното споразумение.

"Иран има право да изнася своя петрол в съответствие със Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД). Всякаква намеса в износа на петрол нарушава СВПД и съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН", каза той.

По думите му "страните, които са част от (ядрената сделка) не би трябвало да създават пречки за износа на ирански петрол".

Иран задържа плаващ под британски флаг петролен танкер на 19 юли, след като две седмици преди това Великобритания задържа танкер с ирански петрол близо до Гибралтар, който според нея е нарушил санкциите срещу Сирия.

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков каза, че страните по ядрената сделка са призовали Иран да се въздържа от нови стъпки по прекратяване на свои ангажименти по споразумението, предвидени за 4-5 септември.

Постоянният представител на Русия при международните организации във Виена Михаил Улянов заяви, че оставащите участници в ядрената сделка са ангажирани с нейното изпълнение, въпреки че санкциите на САЩ я подкопават.

Ръководителят на китайската делегация Фу Цун каза, че страните по сделката искат да гарантират споразумението и твърдо се противопоставят на решението на Вашингтон едностранно да възобнови санкциите срещу Иран.

Последвайте канала на

БТА
508 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини