Лаура Кьовеши остава единствен кандидат за поста главен прокуро на ЕС

  • 19 юли 2019 21:29

  • 2129
  • 5
Лаура Кьовеши остава единствен кандидат за поста главен прокуро на ЕС
© Novini.bg (архив)

Румънката магистратка, иконата на борбата с корупцията Лаура Кодруца Кьовеши, е вече единствен кандидат за поста главен прокурор на Европейската прокуратура, след като Париж е изразил готовност да изтегли кандидатурата на нейния френски конкурент, предаде БТА, цитирайки АФП.

Румънският президент Клаус Йоханис обяви, че Франция вече е готова да подкрепи кандидатурата на Кьовеши, която е бивш ръководител на румънската антикорупционна прокуратура. В телефонен разговор френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на е казал на Йоханис, че ще изтегли кандидатурата на Жан-Франсоа Бонер и ще подкрепи кандидатурата на Кьовеши, се казва комюнике на румънското президентство. Бонер, който е магистрат полиглот, преминал през Евроджъст - европейския орган за сътрудничество в областта на правосъдието, и Лаура КьовешиЛаура КьовешиЛаура Кодруца Кьовеши е родена на 15 май 1973 г. В периода от 15 септември 1995 г. до 1 май 1999 г. Кьовеши е, бяха единствените двама най-подходящи кандидати да оглавят бъдещата европейска прокуратура, която ще се бори с измамите и която трябва да заработи в края на 2020 г.

Кьовеши беше подкрепена от настоящия Европарламент, докато Бонер бе предпочитан от Европейския съвет. Двете институции трябваше да постигнат компромис. Вчера новият председател на ЕП Давид СасолиДавид Сасоли63-годишният италианец Давид Сасоли е новият председател на Европейския парламент. Той е бивш припомни в изявление пълната подкрепа на евродепутатите за румънската магистратка. Социалдемократите, които управляват в Румъния, водиха кампания за дискредитирането на Кьовеши, която е много популярна сред обществото, но е критикувана от част от политическата класа.
Румънското правителство беше обект на критики от досегашната ЕК и от миналия ЕП заради спорната голяма реформа на съдебната система, която рискува да отслаби борбата с корупцията и да подкопае правовата държава.

Новата европейска прокуратура ще бъде независим орган, натоварен с борбата с престъпленията срещу финансовите интереси на ЕС, като корупцията или трансграничните измами с ДДС за над 10 милиона евро. Поради липса на консенсус сред 28-те страни членки, 22 от тях ще участват в задействането на органа, чието седалище ще е в Люксембург. Пет страни решиха засега да не участват в него и това са Швеция, Унгария, Полша, Дания и Ирландия, както и Великобритания, която е напът да напусне ЕС.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2129 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Дано има Господ

2019.07.20 | 07:22

4

Дали тръпнат нозете на Цвък (Молитвата), Цура Тъпото и Тиквата,при мисилта,че Кьовеши може някой ден да ги окошари?

има ред

2019.07.20 | 13:28

5

Но първо да окошари видната приватизаторка баба Кори и още по видната офшорна баба източила КТБ- бабчето Ленка!

Народът ликува

2019.07.19 | 22:42

3

Само в нея ни е надеждата да разпредели шайката разбойници от СДС,БСП и ГРОБ,сиреч -комунягите @й дуци по килиите.

Народът ликува

2019.07.19 | 22:41

2

Само в нея ни е надеждата да разпредели шайката разбойници от СДС,БСП и ГРОБ,сиреч -комунягите @й дуци по килиите.

2019.07.19 | 22:00

1

Тя има и по-хубави снимки! Ама, Новинарник-Говнарник си следва своята политика...

Добави коментар

Водещи новини